Actualitate

Someș Delivery ajunge în Apahida. Care este programul activităților?

Someș Delivery va ajunge în data de 21 octombrie în Apahida. Clujenii vor avea parte de diverse ateliere, activități și evenimente pe malul Someșului.

Someș Delivery va ajunge în data de 21 octombrie în Apahida/ Foto: Someș Delivery - Facebook Someș Delivery va ajunge în data de 21 octombrie în Apahida/ Foto: Someș Delivery - Facebook

 

 


După o primă ediție de succes în Apahida în 2022, Someș Delivery revine în comuna Apahida cu o ediție specială, o după-amiază petrecută în comunitate menită să aducă în discuție temele centrale ale campaniei Someșul | Culoar Verde-Albastru din acest an: lărgimea culoarului prin accentuarea mediului natural existent aici cu spații verzi noi sau cu păstrarea și protejarea celor existente, accentuarea accesibilității la râu și a tranzitului verde de-a lungul acestuia, deschiderea reală a localităților spre Someș și a afluenților acestuia prin includerea acestui deziderat comun în toate strategiile de dezvoltare, masterplanuri, planuri urbanistice generale, zonale și de detaliu. 

 


„Invitați speciali ai ediției Someș Delivery din Apahida sunt Ovidiu Cîmpean, secretar de stat Ministerul Fondurilor Europene, responsabil din Primăria Cluj, care a coordonat licitația pentru culoarul verde-albastru la nivel metropolitan, și Mircea Munteanu, arhitect, coordonator al proiectării culoarului Gilău - Apahida.
Evenimentul face parte din campania Someșul | Culoar Verde-Albastru - o propunere pentru transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin reamenajări, activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate”, au transmis organizatorii evenimentului.

PROGRAM


  • 09:30-13:00  Tur velo de-a lungul Someșului Mic din Cluj-Napoca la Apahida
    Tur ghidat cu bicicletele coordonat de Clubul de Cicloturism Napoca, ce încearcă să țină cât mai mult linia Someșului și care va trece pe lângă viitoarea restructurare urbană de la Carbochim, cu plecare din Piața Unirii. 
  • 13:00-15:00  Atelier: spune ce vrei de la Someș în Apahida
    Atelier pe marginea proiectului de amenajare a Someșului Mic în comuna Apahida. Asocierea dintre municipiul Cluj-Napoca și comunele Apahida, Gilău și Florești are în curs de elaborare proiectul de amenajare a coridorului de mobilitate urbană durabilă (pietonal și velo) de-a lungul râului Someșul Mic prevăzut în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2021-2030. În prezent, acest proiect este la faza de concept general. În cadrul atelierului, participanții sunt încurajați să comunice ce și-ar dori de la proiectul de amenajare pe sectorul aferent comunei Apahida, de la zona aeroportului Cluj-Napoca la vest, până în capătul lacurilor de la Câmpenești la est.
  • 13:00 - 16:30 Atelier de Mediu
    Un atelier pe tema calității apei pe cursul Someșului Mi care va prezenta patru scenarii diferite de monitorizare plasate în zona metropolitană Cluj: înot și caiace de la baraj la baraj, bio-indicatori și fitopurificare pe Becaș, influența orașul asupra agriculturii și monitorizarea automată a plutitorilor cu camere și A.I. la granita dintre UAT-uri și va continua cu prezentarea unui catalog de senzori și varii tehnologii. Atelierul se încheie cu o listă de intervenții publice posibile, de la turnuri de senzori la flashmob-uri.
  • 13:00 - 16:30 MINI – Instalație audio vizuală despre relația cu râul Someșul Mic
    MINI este o instalație audio vizuală dezvoltată de Ioana Țurcan, despre relația oamenilor cu apa, în mod special cu Someșul, din apropierea lor. Instalația combină fragmente de mărturii/interviuri cu înregistrări sonore (soundscapes) și texturi ale suprafeței râului înregistrate de pe podurile ce-l traversează. Titlul MINI aduce în discuție acest spațiu acvatic ce în relație cu așezările umane a devenit mini-de-toate, de la spațiu de agrement la depozit de deșeuri.
  • 13:00 - 18:00 Cafea și bere artizanală cu Pro Apahida
    Descoperim ce planuri au apahidenii la nivel asociativ și testăm bere artizanală ori cafea de calitate de la Asociația Pro Apahida. 
  • 15:00-16:00 Proiecție eseu vizual Râu, cu live set Danaga + Q&A
    Proiecție video a eseului vizual „Râu” (muzică, proiecție video și poezie) însoțită de un live set Danaga și o sesiune de întrebări și răspunsuri. „Râu” este un eseu vizual despre râul Someșul Mic și lacurile din amonte, regizat de Radu Gaciu și Adi Dohotaru. Eseul vizual explorează poetic Someșul de la izvoare până în Cluj, de la zone naturale, la cele puternic antropizate, de la șantiere și industrii la tronsoane cu potențial de arii naturale protejate.
  • 16.00 - 16.30 Fotografie și videografie de natură cu Andrei Lazăr / Societate Organizată Sustenabil SOS
    Publicul este invitat să descopere frumusețea culoarului verde albastru la Someș și a lacurilor din amonte cu ajutorul fotografului și videografului Andrei Lazăr. Fotografiile reprezintă fauna, flora și peisajele întâlnite de-a lungul bazinului Someșului Rece, Someșului Cald și Someșului Mic. Aceste imagini au rolul de conștientizare a importanței protejării acestor habitate, unele resălbăticite.
  • 16:30 - Retur ghidat cu bicicletele coordonat de Clubul de Cicloturism Napoca spre Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Legendarul Ivan Patzaichin vine la Cluj-Napoca. Someș Delivery ajunge la cea de-a 5-a ediție

Weekend cu caiace, dezbateri, ateliere și tururi ghidate, la Someș Delivery Florești

Ultimele Stiri
abonare newsletter