Actualitate

Anca Vasiliu, Doctor Honoris Causa al UBB

UBB îi va decerna joi, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Anca Vasiliu, născută la Bucureşti şi cadru didactic la Universitatea Paris IV Sorbonne. Anul trecut, Anca Vasiliu a primit Marele Premiu pentru Filosofie al Academiei Franceze.

Doctor Honoris Causa, Anca Vasiliu. Universitatea Babeș-Bolyai/Foto: UBB Doctor Honoris Causa, Anca Vasiliu. Universitatea Babeș-Bolyai/Foto: UBB

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai organizează joi, 12 octombrie 2023, de la ora 11.00, ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa doamnei prof. univ. dr. Anca Vasiliu de la Universitatea Paris IV Sorbonne, Centre Nationale de la Recherche Scientifique.

 


Anca Vasiliu, născută în 1957 la București, este o personalitate de referință în domeniul filosofiei antice, care trăiește de peste două decenii în Franța. 

După absolvirea studiilor la Colegiul Sf. Sava și la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, s-a dedicat cercetării și predării filosofiei. 


„Ca cercetătoare la CNRS și profesor universitar la Paris IV Sorbonne, Anca Vasiliu a contribuit semnificativ la dezvoltarea studiilor în domeniul filosofiei. Prin publicațiile sale, coordonarea proiectelor de cercetare și implicarea în comisii academice, a devenit un lider în domeniu și o voce apreciată internațional”, arată reprezentanții Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai

Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va fi organizată în Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1, etaj 2).


Titlul este acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Istorie și Filosofie. Laudatio va fi prezentată de prof. univ. dr. Alexander Baumgarten.

Marele Premiu pentru Filosofie

În vara anului trecut, profesorul Anca Vasiliu a fost recompensat de Academia Franceză cu Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022.


În prezent, Anca Vasiliu este cercetător principal şi coordonator de lucrări în cadrul unei echipe de cercetători şi profesori de filosofie antică - Centre Léon Robin de recherches sur la pensée antique, afiliat Facultăţii de Filosofie a Universităţii Sorbonne (Paris IV). Este doctor în filosofie abilitat pentru a conduce doctorate în acelaşi domeniu. De asemenea, Anca Vasiliu susţine cursuri de istoria filosofiei antice la Universitatea Paris I, Panthéon-Sorbonne. A fost director de program la College international de philosophie (Paris, 1998-2004). Este director al revistei Chôra de filosofie antică şi medievală, editată de Polirom.

Născută în 1957 la București, Anca Vasiliu a urmat cursurile de Istorie a Artei la Institutul „Nicolae Grigorescu” din București, fiind muzeograf la Muzeul Satului, apoi cercetător la Institutul de Istoria Artei. În anii ‘90, Anca Vasiliu a plecat la Paris, iar vreme de mai bine trei decenii a făcut performanță academică în Franța. 

Premiul Academiei Franceze pentru întreagă operă, obținut de Anca Vasiliu, a mai fost decernat unor filosofi precum Paul Ricoeur, Emmanuel Levinas sau Gilles Deleuze.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ana Blandiana a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB: „Bagajul cultural al emigranţilor, mai periculos decât terorismul”

Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa al UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter