Actualitate

Începutul Postului Mare la Mănăstirea Cristorel

<p />Înaltpreasfințitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat luni, de la ora 16.00, Pavecerniţa mare şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea de maici „Sfinţii Ilie şi Lazar” de la Cristorel.

La final, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învaţătură referitor la asceză şi post: „Ne spune Sfântul Maxim Mărturisitorul ca monahul este un om al tăriei, un cavaler al Duhului Sfânt care prin definiţie este luptător înverşunat împotriva păcatului. Pentru a birui în lupta trebuie să fie antrenat. Iar puterea monahului, zice sfântul Maxim, vine din asceză. Tot timpul el face asceză, dar în mod special acum, că-i Postul Mare.

Astăzi a început Postul Mare şi asceză are o profunzime aparte. În acest antrenament de întarire a puterilor noastre sufleteşti ne ajută slujbele… Noi avem nădejde că-l vom birui pe cel rău. Zice Sfântul Petru în prima sa Epistolă: să fim atenţi pentru că el răcneşte ca un leu, căutând pe cine să înghită. În lumea aceasta în care trăim noi, se crede că un om răsfăţat, care se satură de toate, care se îmbuibă, acela ar fi un om puternic. Dimpotrivă. Zice Sfântul Maxim că puterea călugarului, şi nu numai a călugarului ci a oricărui creştin, vine din asceză. Ea nu omoară firea, ci o întăreste. Ea omoară moartea din noi. Moartea din noi vrem s-o omorâm, să ne răstignim împreună cu Hristos prin nevoinţă pentru ca la Paşti să putem spune că înviem împreuna cu El”.

La slujbele de la Mănăstirea Cristorel a luat parte şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, care ne spune cum a decurs vizita IPS Andrei: „Atmosfera a fost una profundă. Maicile de la Mănăstirea Cristorel au o rânduială aparte şi se străduiesc pe cât le sta în putere ca slujbele pe care le săvârşesc să fie făcute cu evlavie şi cu o dragoste deosebită faţă de Dumnezeu. La această slujbă a fost prezent şi ctitorul mănăstirii, domnul profesor Ilie Lazar dimpreună cu familia sa”.

Mănăstirea „Sfinţii Ilie şi Lazar” este aşezată la marginea hotarului satului Cristorel din comuna Aşchileu, judeţul Cluj. Aşezământul, ctitorit de profesorul Ilie Lazar, a luat fiinţă în 1998 ca mănăstire de maici care pe urmă a fost transformată în mănăstire de călugari. În 23 mai 2006, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a decis ca Mănăstirea „Sfinţii Ilie şi Lazar” să redevină mănăstire de maici.

Stareţa acestui aşezământ monahal este maica Parascheva Buculei, iar obştea numără în prezent zece călugărițe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter