Actualitate

Copiii din clasa pregătitoare trebuie să poată utiliza numerele în calcule elementare

<p />Elevii din clasa pregătitoare vor trebui să recunoască şi să utilizeze numerele în calcule elementare, să localizeze şi să relaţioneze elementele geometrice, după cum prevede programa şcolară pentru matematică şi explorarea mediului supusă de MECTS dezbaterii publice.

Programa pentru clasa pregătitoare urmăreşte şi manifestarea curiozităţii pentru fenomene/relaţii/regularităţi din mediul apropiat, generarea unor explicaţii prin folosirea unor elemente de logică, organizarea datelor în scopul rezolvării de probleme, compararea unor mărimi din mediul apropiat prin intermediul unor măsuri ale lor.

„Copilul vine în şcoală dintr-un mediu integrat în care familia, natura, spaţiul fizic, relaţiile umane coexistă. Pentru a ajunge mai târziu să înţeleagă disciplinele, copilul trebuie să exploreze mai întâi universul complex din jurul său cu mijloacele care îi stau la îndemână iar şcoala ar trebui să-l sprijine în încercările şi descoperirile personale. Acesta este motivul care a condus la realizarea programei integrate de matematică şi explorarea mediului”, susţin reprezentanţii MECTS.

Pe parcursul parcurgerii programei vor fi folosite noţiunile învăţate în situaţii cotidiane şi se va răspunde coerent la o întrebare de tipul „Ce s-ar întâmpla dacă....?”.

În timpul orelor de matematică se vor căuta modalităţi de a depăşi dificultăţile în rezolvarea unei probleme/situaţii problemă, se vor prezenta rezultatele într-o manieră organizată, eventual sub forma unor mici proiecte şi se va dezvolta o atitudine favorabilă faţă de ştiinţă şi cunoaştere în general.

abonare newsletter