Actualitate

La pedalat 60 km, pe Valea Căpușului! Bicicliștii clujeni vor verifica starea mediului și dacă sunt deșeuri pe Someș

În weekend va fi organizată tură biciclistică axată pe Valea Căpușului, cu pornire din Gilău. Bicicliștii clujeni sunt invitați să monitorizeze situația Someșului Mic și a afluenților lor.

Tură biciclistică pe Valea Căpușului /  Foto: arhivă Clubul de Cicloturism „Napoca” Tură biciclistică pe Valea Căpușului / Foto: arhivă Clubul de Cicloturism „Napoca”

 

 


Sâmbătă, 30 septembrie 2023, cu plecare la ora 9:00 din Gilău, Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN) îi invită pe clujeni la o tură biciclistică de verificare și documentare pe teme de mediu și mobilitate, axată pe valea Căpușului, ca afluent de stânga al Somesului Mic și culmile din Munții Gilăului ce o străjuiesc spre sud, cu trecere prin Căpusu Mic, Bedeciu, Râșca, Dângău și Agârbiciu.

 


„Vom pedala în total circa 60 de km, dintre care cea mai mare parte este pe drum de pământ sau înierbat sau pietruit - de căruță și tractor sau forestier, și doar câțiva km de asfalt pe drum secundar, fără dificultăți tehnice mari, dar cu un total de circa 1000 metri diferență de nivel în urcuș, astfel că este o tură de cicloturism montan care necesită un nivel cel puțin mediu de antrenament și experiență, inclusiv abilități de pedalat pe drum mai denivelat sau abrupt, deci o tură cu dificultate medie ca tehnică și efort necesar”, transmite Radu Mititean, director executiv CCN.

Traseu circuit, cu discuții despre mobilitate și mediu

Plecarea va fi din Gilău, de la DN1 la intersecția cu drumul care duce la targ, situată între centrul localității și ramificația spre Someșu Rece, Tarnița și Mărișel, imediat lângă canalul Someșului. Până acolo se poate pedala din Cluj-Napoca sau aduce bicicleta cu mijloace motorizate. Traseul este în circuit, preconizandu-se întoarcerea la locul de plecare spre seară.


„Va fi o experiență de parcurgere, descoperire și documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic și urbanistic a văii Capușului și versanților ei și a unor porțiuni de culmi care o delimiteaza de bazinul Someșului Cald. Se va pedala o bună parte de drum prin padure, dar și printre pajiști și pe lângă terenuri agricole. Va fi și prezentarea și testarea zonelor respective ca potențial cicloturistic, dar și documentarea stării mediului - ape, pajiști, depozitarea deșeurilor, disciplina în constructii, practici agricole și alte aspecte”, a mai spus Radu Mititean.

Tura este deschisă oricărei persoane interesate, în vârstă de cel puțin 14 ani (dat fiind că se desfășoară în parte pe drumuri publice. Bicicleta trebuie să fie în bună stare tehnică și echipata conform legislației rutiere. Se recomandă bicicleta cu structură de tip mountain bike și un nivel cel puțin mediu de abilități de pedalat. Tura este gratuită.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism „Napoca” (prin Radu Mititean, președinte al Federației Bicicliștilor din România, ghid de turism și autor de hărți și ghiduri cicloturistice ale zonei, fost șef de echipă Salvamont) și explicații pe parcurs. În rest, participanții trebuie să considere că sunt pe propria răspundere, putând să se alăture sau să părăsească grupul oricând.

Monitorizare a Someșului Mic

Tura face parte din seria de acțiuni velo de tip „watchdog” de monitorizare a situației Someșului Mic și afluenților lui între Apahida și Gilău din campania Someș Verde Albastru 2023.


„Este și un mini-curs privind metodologia de monitorizare și documentare a problemelor de mediu și mobilitate, prin care cetățenii se pot implica voluntar, cu ajutorul unei biciclete și unui telefon smart cu capacități foto și GPS (cum am majoritatea) în identificare, documentare și apoi sesizare a autorităților, presei și comunității asupra problemelor care apar pe drumurile secundare și pe malul apelor în apropierea Clujului - depozitare ilegală de deșeuri, blocarea accesului public, încălcarea normelor de urbanism, degradarea drumurilor, nerespectarea bunelor practici agricole și alte asemenea”, a susținut directorul executiv al CCN.

Someș Verde Albastru 2023 este un program care promoveaza culoarul Someșului Mic între Apahida și Gilău ca ax verde și de mobilitate activă - o conexiune ecologică și peisagistică și un cadru pentru deplasare nemotorizată în zona metropolitană, cu impact redus de mediu și chiar cu efect pozitiv prin creșterea interesului comunității pentru apele de suprafata și starea lor și prevenirea deversărilor de deșeuri și altor activități cu impact negativ de mediu în și pe malul Somesului Mic și afluenților lui.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Biletul de sănătate revine în Cluj-Napoca. Călătorii, provocați la genuflexiuni și mers pe bicicletă pentru un bilet de bus gratuit

Peste 90 km de piste de biciclete la Cluj, în Munții Apuseni. A fost lansată licitația pentru proiectare

abonare newsletter