Actualitate

Explozie puternică la Voila! Vechiul pod peste Olt a fost demolat prin implozie, iar CONA-A va construi unul nou

Toată suflarea din Voila (Județul Brașov) și din satele învecinate s-au adunat vineri seara în zona vechiului pod peste Olt, pentru a asista la un eveniment spectaculos: vechiul pod a fost demolat prin implozie controlată. Societatea sibiană CON-A va contrui aici un nou pod.

Vechiul pod a fost demolat prin implozie controlată. FOTO: Mesagerul de Sibiu Vechiul pod a fost demolat prin implozie controlată. FOTO: Mesagerul de Sibiu

 

 


Imaginile au fost absolut spectaculoase, iar bubuitura a fost atât de puternică chiar și la câteva sute de metri distanță, încât mulți dintre curioșii prezenți și-au scăpat telefoanele cu care filmau. 

 


A urmat apoi un val de praf care a așternut întunericul în lunca Oltului în zona respectivă, preț de minute bune.

Vechiul pod peste Olt de la Voila avea o lungime de 60,78 metri și o lăține de 5,7 metri, fiind construit din beton. Pentru demolarea lui prin implozie controlată s-au folosit 95 de kilograme de dinamită, fiind făcute 1200 de găuri pentru plasarea capselor explozive. Pentru detonare s-a folosit un circuit non-electric, controlat de la distană, spun specialiștii care s-au ocupat de procedură. Pregătirile pentru această demolare au început în urmă cu două săptămâni.


Noul pod va avea o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri, iar durata de exploatare va fi de 100 de ani.

Noul pod va fi construit de Asocierea SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna ianuarie a anului 2021. Lucrările au fost întârziate datorită faptului că de atunci au fost căutate soluţii de demolare, pentru că, iniţial, Hidroelectrica nu a fost de acord cu implozia, motivând că ar fi afectat canalul de fugă de la lacul de acumulare care trece pe sub pod. De altfel, la un moment dat s-a luat în calcul chiar demolarea „bucată cu bucată”, însă constructorul nu a fost de acord, motivând faptul că operaţiunea ar fi prea riscantă pentru muncitori.


Într-un final, reprezentanţii Hidroelectrica (care deţine lacul de acumulare) au fost de acord cu implozia, iar în toamna anului trecut, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov au spus că demolarea ar putea începe în noiembrie 2022. Între timp, au apărut şi discuţii legate de fundaţii, soluţia optimă fiind identificată în această primăvară, conform Bună Ziua Brașov.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce rol va juca compania sibiană Con-A în asocierea care construiește DX A3 – Tureni?

Etichete: explozie CON-A pod olt
abonare newsletter