Actualitate

ITM anunță controale la stațiile GPL din județul Cluj

Inspecția Teritorială a Muncii anunță că, începând de luni, desfășoară controale la stațiile de GPL din județ.

Controale la stațiile GPL din Cluj, după explozia de la Crevedia. FOTO: Facebook/ Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă Controale la stațiile GPL din Cluj, după explozia de la Crevedia. FOTO: Facebook/ Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

 

 


Controalele au fost demarate ca urmare a tragediei petrecute la Crevedia sâmbătă, care a rănit 56 de persoane și a omorât alte două. 

 


„În perioada 28.08-08.09.2023, ITM Cluj desfăşoară, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de munca și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară:

- activități de depozitare și comercializare a carburanților auto tip GPL;


- comerț cu ridicata al combustibililor lichizi și gazoși, al produselor derivate;

- comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule”.


Potrivit ITM Cluj, campania are loc având în vedere evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, „cu consecințe grave asupra sănătății și securității lucrătorilor, precum si asupra altor persoane aflate în apropierea locațiilor, în care au avut loc astfel de evenimente”: „Inspectia Muncii a considerat necesară declansșarea, prin intermediul tuturor inspectoratelor teritoriale de muncă, unor acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile mai sus amintite”.

Obiectivele campaniei sunt:


  • Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă  și sănătatea și securitatea în muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie.
  • Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare.
  • Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă și a sănătății și securității în muncă la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie.

„În acest moment, echipe mixte formate din inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj cu atribuții de control în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă verifică angajatorii vizați de această campanie, iar rezultatele vor fi transmise ulterior”, a mai arătat ITM Cluj.

CITEȘTE ȘI:

România, stat eșuat. Explozia de la Crevedia este doar vârful aisbergului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter