Actualitate

„Stigmatul răului”, un film negru la cinema Victoria

<p>Astăzi, de la ora 20.00, va rula la cinematograful Victoria, în cadrul unui program special realizat în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme, o creaţie din 1958 a renumitului actor şi cineast Orson Welles, „Stigmatul răului”, în rolurile principale fiind distribuiţi actorii Charlton Heston şi Janet Leigh.</p>

 

Regizorul joacă şi el în acest lungmetraj în care eroul Mike Vargas, un investigator guvernamental mexican aflat în călătorie de nuntă, este chemat să depună mărturie împotriva unui faimos traficant de droguri. Pentru a-l determina să nu apară ca martor, fratele şi fiii acuzatului încearcă prin toate mijloacele să-l intimideze pe Vargas.


Orson Welles (1915-1985) a devenit faimos în SUA după emisiunea radiofonică din 30 octombrie 1938, în care a citit pasaje din romanul de science fiction „Războiul lumilor” de Herbert George Wells, creând impresia că pământul este într-adevăr cotropit de extratereştri şi provocând o panică de proporţii. Orson Welles este cunoscut în special pentru rolul din filmul „Cetăţeanul Kane”.

Termenul de film negru a fost pentru prima dată atribuit filmelor Hollywood-iene în 1946, de criticul de film francez Nino Frank, şi se referă la lungmetrajele dramatice poliţiste cu eroi ce se confruntă cu o lume coruptă şi antagonică idealului lor uman.

abonare newsletter