Actualitate

Romanul „Femeile insomniacului”, lansat la Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/21/12 radu tuculescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Noul volum al prozatorului Radu Ţuculescu, publicat în peste 1.000 de exemplare, este dedicat omului de radio Tiberiu Iancu.</p>

Prozatorul Radu Ţuculescu îşi va lansa la Cluj-Napoca, în data de 23 februarie, cu începere de la ora 18.00, cea mai recentă carte, „Femeile insomniacului”.

Alături de autor vor lua cuvântul scriitorii Mihaela Ursa şi Ştefan Manasia.

Volumul „Femeile Insomniacului”, publicat în peste 1.000 de exemplare, este o carte dedicată regretatului om de radio Tiberiu Iancu, dar şi un omagiu adus femeii şi singurătăţii.

Bărbatul cu aspect banal cucereşte toate femeile

Romanul „Femeile Insomniacului” vizează anumite etape din viaţa jurnalistului şi comentatorului sportiv Tiberiu Iancu, atât în anii copilăriei şi adolescenţei, cât şi în postura bărbatului matur, care îşi petrece timpul între „restaurantul cu pretenţii şi crâşma banală” şi locuinţa sa corect aranjată şi mereu deschisă. „Restaurantul cu pretenţii şi crâşma banală” era acelaşi local, denumit Acvariu, unde îşi scria comentariile sportive, reportajele sau ştirile. Volumul nu reprezintă o biografie romanţată a omului de radio Tiberiu Iancu, ci prezintă, cu graţie, comportamentul „ascultător” pe care îl afişează personajul Septimius Ilarie, atât în rândul amicilor săi, cât şi în spaţiul sacru al locuinţei unde trupul său şi al cuceririlor sale „intră în rezonanţă”. Un bărbat cu un aspect fizic comun, aparent fără însuşiri. Şi totuşi, cum reuşeşte un astfel de bărbat să cucerească numeroase femei, de la adolescente naive până la mature trecute prin numeroase experienţe? Cum reuşeşte să le satisfacă atât dorinţele sufleteşti, cât şi pe cele trupeşti? La aceste întrebări răspunde romanul „Femeile insomniacului” printr-o năucitoare cascadă de întâmplări descrise cu umor negru, ironie şi sarcasm. La sfârşitul lecturii, orice femeie îşi va dori să cunoască un bărbat ca Septimius Ilarie şi orice bărbat şi-ar dori să semene, măcar puţin, cu acelaşi Septimius Ilarie.

Extraordinar scriitor, Radu Ţuculescu pune cap la cap, ca într-o reconstituire de tip puzzle, bucăţi din viaţa lui Septimius Ilarie, iar desenul final se conturează ca o savuroasă colecţie de poveşti, mai lungi sau simple flashback-uri, de ordinul faptului divers sau întâmplări cu un tâlc mai adînc, secvenţe pur realiste ori secvenţe realist-magice memorabile.

Când vioara merge cu proza


Radu Ţuculescu (născut în 1949, la Târgu.Mureş şi crescut la Reghin) este prozator, dramaturg, publicist şi traducător din limba germană. A absolvit Conservatorul „Gheorghe.Dima” din Cluj-Napoca, secţia vioară. Printre romanele publicate se numără „Degetele lui Marsias” (1985 ), „Umbra penei de gâscă” (1991), „Povestirile mamei bătrâne” (2006), „Stalin cu sapa-nainte!” (2009) . A publicat şi volume de proză scurtă şi două volume de teatru. A fost premiat cu „Cartea anului” (1995, 2009), cu Premiul „Radu Enescu”(2002). Ca scriitor este tradus (volume şi în reviste) în Ungaria, Rusia, Austria, Cehia, Elveţia. În prezent, este realizator de emisiuni la TVR Cluj.

 

abonare newsletter