Actualitate

Bătăuşii, alungaţi de-acasă

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/21/04 domesticviolence.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Legea pentru combaterea violenţei în familie permite îndepărtarea agresorilor şi punerea lor la plată.</p>

O nouă lege privind combaterea violenţei în familie şi protejarea victimelor abuzului domestic va intra în vigoare în această săptămână, după adoptarea în prealabil a proiectului de către Parlament în data de 14 februarie. Care sunt modificările, de ce a fost necesară o astfel de lege şi care sunt sancţiunile aplicate pentru aceste fapte?

Potrivit noii legi, victima abuzului domestic se poate adresa instanţei şi poate solicita un ordin de restricţie cu caracter provizoriu împotriva agresorului. Instanţa poate să îi interzică acestuia să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, şi îl poate obliga să suporte unele costuri cum ar fi cele medicale, de judecată sau cele generate de adăpostirea victimei.

Ordinul de restricţie, prevăzut în noul proiect de lege, se referă la evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minimum 200 de metri faţă de persoana agresată, interzicerea oricărui contact telefonic, dar şi corespondenţa cu victima. Acest ordin de interdicţie nu poate depăşi 2 ani.

Definiția legală a violenţei în familie


Potrivit legii, intră sub „aria” noţiunii de familie un cuplu căsătorit sau necăsătorit, descendenţii acestora, ascendenţii lor şi orice copil atâta timp cât ei trăiesc împreună sau continuă să aibă relaţii rezultând din coabitare. Violenţa în familie o reprezintă un act sau un ansamblu de acte la săvârşirea cărora se foloseşte un anumit grad de forţă fizică realizată în cadrul unui grup ce îndeplineşte funcţii familiale.

Care sunt urmările?

Faptele de violenţă şi abuz în familie sunt sancţionate cu amendă între 500 şi 1.000 de lei. Pentru încercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima, agresorul este sancţionat cu o amendă între  50 şi 500 de lei.

„Săvârşirea unei infracţiuni prin violenţă asupra unui membru de familie apărea în legea veche ca fiind o faptă mai gravă privind infracţiunile de loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală. Acum, se regăseşte într-o formă apropiată de omor”, a explicat Daniel Moncea, avocat în  dreptul familiei.

Statistica pe 2011


În judeţul Cluj, în 2011 au fost înregistrate la Serviciul Management de Caz pentru Adulţi, Persoane Vârstnice, Violenţă în Familie un număr de peste 25 de sesizări, cazuri de violenţă domestică (abuz fizic şi emoţional). Dintre acestea, 15 cazuri privesc mame şi un număr de 32 de copii care au fost victime ale violenţei în familie şi care au necesitat  serviciile Adăpostului din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Faptele de violenţă în familie se pot manifesta prin: violenţă verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter