Actualitate

Calendarul sfinților. Ce sărbătoresc creștinii sâmbătă, 10 iunie

Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 10 iunie.

Biblia îi amintește sâmbătă pe Alexandru și Antonia. Foto Pixabay Biblia îi amintește sâmbătă pe Alexandru și Antonia. Foto Pixabay

 

Ortodoxe

Sf. Mc. Alexandru şi Antonina; Sf. Sfinţit Mc. Timotei, episcopul Prusei


Greco-catolice

Sf. m. Alexandru şi Antonin; Sf. ep. m. Timotei

Romano-catolice

Ff. Ioan Dominici, călug; Diana, fc.


Antonina era creştină şi a fost închisă şi judecată, neputând fi înduplecată să-şi lepede credinţa.

Prigonirile contra creştinilor erau sângeroase, mulţi dintre ei fiind ucişi cu diferite feluri de munci pentru credinţa în Hristos.


În acel timp „s-a prins şi s-a adus la Fist, nemilostivul ighemon, o fecioară creştină, cu numele Antonina, de neam din cetatea ce se numea Crodamna. Ea, petrecându-şi viaţa sa în dreapta credinţă şi în fapte bune, Domnul a învrednicit-o de nevoinţa mucenicească, pentru ca astfel să ruşineze şi să biruiască pe îndrăzneţul şi potrivnicul diavol”.

Antonina, după multe chinuri la care a fost supusă, a fost dusă într-o casă de toleranţă, spre a fi necinstită.


A fost scoasă de acolo de un tânăr pe nume Alexandru, care, fiind îndemnat de îngerul Domnului, a mers în acea clădire, sub pretextul viciului. Dându-i haina sa, Antonina a luat-o şi acoperindu-şi capul a ieşit fără să fie cunoscută.

După alte cinci zile, timp în care tânărul creştin Alexandru a fost închis, au ajuns el şi Antonina în faţa prigonitorilor şi au fost mult chinuiţi. Au suferit tortură, în care şi mâinile le-au fost tăiate, şi au fost arşi într-o groapă cu lemne şi smoală.


„După ce Fist a aruncat în foc pe sfinţii mucenici şi a astupat groapa, s-a întors în casa sa şi nici mâncare nici băutură n-a mai gustat, ci a rămas mut; de vreme ce un duh necurat, pe care sfinţii îngeri îl trimiseseră asupra lui, l-a muncit pe el până la a şaptea zi; iar după alte şapte zile, fiind muncit cu grea muncire diavolească, şi-a lepădat cu amar necuratul lui suflet. Astfel pierind el, prigoana contra creştinilor a încetat; iar Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina şi-au sfârşit pătimirea lor într-o zi de sâmbătă, în al nouălea ceas din zi, împărăţind Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste şi slavă în vecii vecilor. Amin”. (sursă: vol. Vieţile Sfinţilor”).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scene de EV MEDIU într-o biserică din Cluj. Un preot îi întinde pe enoriași în SICRIU și îi pune să JURE PE BIBLIE. Vezi ce a pățit?

Biblia din anul 1701 tradusă de Martin Luther şi cea mai mică biblie din lume care se poate citi doar la microscop, expuse la Cluj

Cea mai mică biblie la Bastionul Croitorilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter