Actualitate

Radu Moisin, reales primar interimar al municipiului Cluj-Napoca

<p />Primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, a fost reconfirmat în poziţia pe care o ocupă, după o şedinţă de îndată care a avut loc vineri şi care a fost organizată ca urmare a faptului că miercuri Sorin Apostu şi-a dat demisia din funcţia de primar, informează Agerpres.

În urma votului dat vineri de consilierii locali, Radu Moisin a fost ales primar interimar (oficial denumirea este de viceprimar cu atribuţii delegate de primar) cu 15 voturi din 25 de voturi valabil exprimate. Cinci voturi au fost nule, iar cinci voturi au fost acordate celuilalt viceprimar al municipiului, Laszlo Attila.

Singurii candidaţi care puteau accede în această funcţie de primar interimar erau cei doi viceprimari ai municipiului Cluj-Napoca.

Radu Moisin a deţinut postul de viceprimar până la finalul lunii noiembrie anul trecut, când a fost ales pentru prima dată în funcţia de primar interimar, după ce Sorin Apostu a fost arestat, în 9 noiembrie.

Înaintea votului, consilierii USL, care în noiembrie nu au fost prezenţi la şedinţa în care a fost votat Radu Moisin ca primar interimar, au ţinut să le atragă atenţia colegilor de la PDL că şi ei sunt vinovaţi de situaţia în care se află în prezent municipiul.

„În ultimele luni am avut o coaliţie, PDL-UDMR, care trebuie să îşi asume şi deficitul de imagine care a fost adus municipiului. Un primar se legitimează prin alegeri şi vom avea unul, dar după alegeri. Vă cer acum să aveţi curajul să-l înfruntaţi pe domnul primar interimar, pentru că niciodată nu l-aţi înfruntat pe Sorin Apostu şi, din punct de vedere moral, sunteţi şi dumneavoastră responsabili de situaţia creată”, a spus Remus Lăpuşan, care este şi liderul PSD Cluj.

La rândul său, Gheorghe Vuşcan (consilier PSD) a spus că asistă la un moment istoric trist şi umilitor pentru clujeni, care azi sunt obligaţi să accepte un nou primar, altul decât cel pe care l-au votat.

Consilierul liberal Manuel Chira a ţinut să sublinieze că a ajuns să-i fie ruşine că este clujean.

„Am fost întrebat ieri dacă mi-e ruşine că sunt clujean. Da, în acest moment mi-e ruşine că sunt clujean”, a spus Chira.

Viceprimarul Laszlo Attila l-a felicitat pe Radu Moisin şi i-a urat să aibă mai multă răbdare în lunile următoare, cât timp va fi primar interimar, până la organizarea alegerilor locale din vară.

„Uneori nu mai am răbdare, pentru că nu mai au răbdare nici clujenii cu noi. Îmi place să fac lucrurile astăzi. Pentru că acest mandat va fi unul deosebit de scurt, fiecare zi contează. Îmi cer scuze dacă veţi fi chemaţi şi mai des la primărie pentru a rezolva, pentru a ne consulta în anumite lucruri', a spus Moisin.

Primarul interimar Radu Moisin a împlinit 29 de ani în 10 decembrie 2011. El a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” în 2005, iar în toamna anului 2004 a devenit referent şi apoi inspector de specialitate în cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Ulterior Moisin a ocupat funcţia de director adjunct al Direcţiei Poliţiei Comunitare, iar din iulie 2008 a ocupat funcţia de consilier juridic. În ianuarie 2009 Radu Moisin a devenit viceprimar al municipiului.

Pe 9 noiembrie, Sorin Apostu a fost reţinut de DNA şi apoi arestat printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj sub acuzaţia că ar fi luat mită în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare. De asemenea, Călin Stoia, administrator al companiei de salubrizare Brantner Vereş, a fost arestat pentru dare de mită. Pe 30 ianuarie, Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost mutaţi de la Penitenciarul Gherla la Spitalul penitenciar din Dej din motive medicale.

Sorin Apostu şi-a dat demisia miercuri, 15 februarie, din funcţia de primar, în ziua în care se împlineau doi ani de la câştigarea mandatului.

abonare newsletter