Actualitate

Regele Charles vine în România în iunie. E prima dată când un monarh al Regatului Unit vizitează ţara noastră

Regele Charles al Marii Britanii va veni în România în data de 2 iunie, la mai puțin de o lună de la încoronare. Este prima dată când un monarh al Regatului Unit vizitează țara noastră.

Regele Charles, pe 29 mai 2017, Universitatea „Babeş-Bolyai, când era prinț / Foto: arhivă monitorulcj.ro Regele Charles, pe 29 mai 2017, Universitatea „Babeş-Bolyai, când era prinț / Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Vizita pe care Regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, a declarat, pentru agerpres.ro, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble. Ambasadorul a adăugat că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie. 

 


De altfel, a arătat diplomatul, este prima dată când un monarh al Regatului Unit vizitează ţara noastră.

„Se îndeplinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a spus Noble.


El a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic. „Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată”, a adăugat ambasadorul.

Diplomatul nu a oferit mai multe informaţii despre vizita Regelui Charles al III-lea, subliniind că acest caracter privat va fi respectat. „Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare”, a subliniat Andrew Noble.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Presa britanică, despre vizita regelui în țara noastră: „Regele Charles tânjește după viața simplă din România”

6 mai, încoronarea Regelui Charles. Programul evenimentelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter