Actualitate

Ciclonul care a devastat Italia va ajunge în România. „Perioada de instabilitate va dura până la sfârșitul primăverii”

Cantitatea impresionantă de precipitații în Italia a provocat moartea a opt persoane și pagube însemnate. Ciclonul devastator va ajunge în România, potrivit ANM.

FOTO: Depositphotos.com FOTO: Depositphotos.com

 

 


Italia este devastată de viituri puternice cauzate de ploile torențiale. Ciclonul a provocat victime, alte persoane au fost date dispărute în contextul în care regiunea Emilia-Romagna este grav afectată de fenomenele meteo extreme, cu cantități impresionante de precipitații. 

 


Administrația Națională de Meteorologie avertizează că ciclonul mediteranean se îndreaptă spre România.

„Într-adevăr, în zona Italiei, acolo unde a fost în vigoare o avertizare meteorologică de Cod Roșu, în special în regiunea Milia, Romagna, cantitățile de precipitații în 24h au depășit 100-130 și s-au apropiat chiar de 200l/m² ceea ce pentru zona respectivă înseamnă foarte mult într-un timp relativ de scurt și care, iată, a determinat inundații de proporție, determinând o situație de vreme extremă. 


Noi ne-am aflat la periferia frontală a acestui ciclon și practic am înregistrat cantități importante de precipitații, cu precădere în jumătatea vestică a țării. 

Vor mai continua și în următoarele zile aversele și în zona țării noastre, în această noapte, în Banat, în Crișana, în Maramureș, Transilvania, dar și în Oltenia și în vestul Munteniei, acolo unde cantitățile de apă vor depăși în continuare 15-20l/m²”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM. 


Instabilitate și ploi pentru perioada următoare

„Mâine ne așteptăm din punctul de vedere al regimului de precipitații din nou în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, dar și în celelalte regiuni. însă temperaturile, după cum observăm față de ziua de ieri, când am consemnat 29 grade la Oltenița, 27 grade în Capitală, astăzi doar cel mult 25 grade în partea de est a țării, în timp ce în sudul și vestul țării, inclusiv în zona centrală, nu am depășit 17-18 grade. 


Mâine la scara întregii țări 18-25 grade pentru ca de vineri, din nou, valorile de temperaturi să crească până la 27, chiar 28 grade pentru ziua de sâmbătă, inclusiv în Capitală, o maximă sâmbătă de 27-28 grade, dar vor mai fi și perioade de instabilitate pe parcursul următoarelor zile și practic până la sfârșitul primăverii, în special pe parcursul după-amiezilor, când fenomenele de instabilitate vin la pachet și cu valorile de temperaturi mai ridicate”, a declarat miercuri seară directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Opt persoane au murit şi mii de rezidenţi au fost evacuaţi din locuinţe în urma inundaţiilor devastatoare care s-au abătut asupra regiunii italiene Emilia-Romagna.

În noaptea de miercuri spre joi, zone întregi din regiunea italiană afectată de ploi au fost inundate din cauza revărsării râurilor și a precipitațiilor necontenite. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Inundațiile scapă de sub control în nordul Italiei. 5 persoane au murit și mii de locuitori au fost evacuați. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter