Actualitate

Spectacol după un dosar al Securităţii la Fabrica de Pensule

<p />Marți şi miercuri, de la ora 19.00, Fabrica de Pensule va prezenta în sala Studio un spectacol în regian Gianinei Cărbunariu, „X mm din Y km”. Din distribuţie fac parte Toma Dănila, Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu şi Rolando Matsangoş.

Spectacolul este inspirat dintr-un dosar al Securităţii. Concret, cei X milimetri aleşi din cei Y kilometri de dosare ale Securităţii sunt 10 pagini din dosarul scriitorului Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul „Eu, fiul lor. Dosar de Securitate”.

Scenariul spectacolului este stenograma unei discuţii care a avut loc în 1985 la Comitetul Municipal de Partid Bucureşti. Nu „reconstituirea” a interesat pe creatorii spectacolului, ci exerciţiul de a înţelege felul în care a funcţionat acest mecanism absurd al mixării realităţii cu ficţiunea, precum şi felul în care trecutul recent, insuficient cunoscut, devine, luând desigur alte forme, prezentul pe care îl trăim.

Atitudinea scriitorului Dorin Tudoran este o atitudine singulară în epocă (aşa cum au fost şi cele ale dizidenţilor Doina Cornea, Vasile Paraschiv sau Radu Filipescu), într-un context în care norma era colaborarea, lipsa de solidaritate, schizophrenia cotidiană. Din păcate, replici din scenariul transcris în 1985 sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi.

Biletele costă 15 lei, iar studenţii au reducere de 50%.



Ultimele Stiri
abonare newsletter