Actualitate

Ministerul Educaţiei relansează învăţământul profesional

<p />Din toamnă, absolvenţii claselor a IX-a se pvor putea orienta către învăţământul profesional. Timp de doi ani, ei vor putea face practică chiar la viitorii angajatori şi vor primi 200 de lei pe lună.

Ministerul Educaţiei a anunţat că învăţământul profesional revine în România odată cu anul şcolar 2012-2013, la trei ani după ce Şcolile de Arte şi Meserii au fost transformate în licee. Astfel, Ministerul va derula un program de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic, „Alege-ţi drumul”, pentru care a accesat 100 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile POS-DRU. Conform estimărilor, în primul an vor învăţa în acest sistem în jur de 8.000 de elevi, care vor primi o bursă de 200 de lei/lună. A fost elaborat curriculum pentru peste 100 de calificari profesionale, iar listele cu şcolile unde se organizează clase de învăţământ profesional şi calificările pentru care pot opta elevii vor fi finalizate în 8 martie 2012.

O noutate în sistemul educaţional este faptul că angajatorii au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte specializările, materia studiată, numărul de locuri, admiterea şi practica. Oferta de locuri va fi făcută în funcţie de nevoile angajatorilor, iar şcolile vor încheia parteneriate cu firmele din judeţul lor. La rândul lor, elevii sunt obligaţi, la admitere, să semneze o convenţie cu şcoala şi cu firma.



Ultimele Stiri
abonare newsletter