Actualitate

Tarifele RCA ar putea fi înghețate, timp de 6 luni, la nivelul din februarie 2023

Tarifele RCA ar putea fi plafonate la nivelul din februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni, potrivit unui proiect lansat în consultare publică de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Proiect: ASF propune plafonarea tarifelor RCA la nivelul lunii februarie/foto: Emil Boc Facebook.com Proiect: ASF propune plafonarea tarifelor RCA la nivelul lunii februarie/foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Înghețarea tarifelor la nivelul lunii februarie prezintă în medie prețuri mai mici decât tarifele de referință publicate de ASF în data de 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule, se arată în noul proiect ASF privind plafonarea prețurilor la RCA.

 


Asigurătorii vor fi obligați să practice pentru fiecare categorie de client în parte prețurile la care au vândut RCA în data de 28 februarie 2023, pe motiv că în medie prețurile la RCA au fost mai mici decât din data de 7 martie 2023 până în prezent, arată hotnews.ro

Măsurile vin în contextul în care ASF a retras recent autorizația de funcționare a Euroins România, cel mai mare asigurător RCA din piață, și a constatat starea de insolvență a companiei, iar după falimentul anterior, al City Insurance, a avut loc o creștere puternică a prețurilor.


Cum motivează ASF plafonarea tarifelor RCA la nivelul din februarie 2023

În Proiectul de Hotărâre de Guvern publicat în consultare publică, ASF arată că o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui „înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referință de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări”, se arată în proiect. 

Evoluția tarifelor de referință RCA în ultimele 6 luni/captură foto: asfromania.ro

Aceste tarife ar urma să fie aplicate în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.


Recent, Ministerul Finanțelor a propus înghețarea timp de șase luni a tarifelor RCA, la nivelul celor aplicate în martie 2022, pentru a preveni scumpiri ale polițelor după insolvența Euroins. Însă proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, context în care ASF a venit cu o nouă propunere de plafonare aferentă lunii februarie. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Evoluția costurilor cu asigurarea auto obligatorie în ultimele 6 luni. Infografic tarife de referință RCA

Ministerul Finanțelor propune înghețarea tarifelor RCA, la nivelul celor din martie 2022

Ce trebuie să știe românii care au asigurare RCA la compania Euroins

Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor asigurați la Euroins. Compania intră în insolvență

abonare newsletter