Actualitate

Companiile de salubritate cer majorarea preţurilor

<p>Companiile care asigură salubrizarea stradală şi pe cea menajeră în municipiul Cluj-Napoca au cerut primăriei majorarea tarifelor, însă municipalitatea caută soluţii pentru a bloca acest demers, informează Agerpres.</p>

Primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că potrivit contractului, firmele de salubritate au dreptul să ceară majorarea tarifelor. El a adăugat că, totuşi, procentul cerut de reprezentanţii companiilor Rosal şi Brantner-Vereş depăşeşte cu mult indicele de creştere a preţurilor calculate de specialiştii primăriei.

„S-au depus solicitări de la operatorii de salubrizare stradală şi de la salubrizare menajeră pentru majorarea tarifelor conform indicelui de inflaţie. Voi supune atenţiei Consiliului Local pentru a încerca să găsim motive pentru a nu se majora aceste tarife, sau la o cotă mult diminuată faţă de ceea ce cer. Ei fac aceste solicitări încă din luna decembrie, dar ele trebuie fundamentate”, a declarat Moisin.

Administratorii companiilor de salubritate cer majorarea tarifelor cu 24,44% pentru salubrizarea menajeră, ceea ce ar însemna o modificare a preţului de la 5 la 6,25 de lei/ persoană/lună.

În acelaşi timp, funcţionarii Comisiei de preţuri şi tarife din primărie au calculat că majorarea cu indicele de inflaţie nu ar trebui să depăşească un procent de 6%, adică un preţ de 5,3 lei pe persoană. De asemenea, pentru salubrizarea stradală, cele două firme cer majorări de 16,5%, respectiv 3,56%.

La salubrizare menajeră majorarea solicitată era de 24,44% şi punctul de vedere al Comisiei de preţuri şi tarife din primărie e de 6%. Deci în varianta cerută de ei ar veni de la 5 la 6 lei, în varianta propusă de primărie ar veni de la 5 la 5,3 lei pe persoană pe lună.

Decizia de majorare a tarifelor nu poate fi adoptată decât prin votul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

abonare newsletter