Actualitate

Blocuri fisurate, pagube și atacuri de panică în mai multe localități în urma cutremurului care a zguduit România

O serie de localități au înregistrat pagube în urma cutremurelor care au zguduit marți România, dintre care cel mai puternic cu o magnitudine 5,7 pe scara Richter. Cuprinși de panică oamenii au sunat la 112 pentru ajutor.

Cutremurul a produs pagube la nivel național/captură foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului Facebook.com Cutremurul a produs pagube la nivel național/captură foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului Facebook.com

 

 


Cutremurul de 5,7 Richter care a avut loc în Gorj în această după-amiază, urmat de șase replici, a generat panică în rândul populației. De altfel, acesta a produs „efecte”, după cum a arătat șeful DSU. Raed Arafat, într-o serie de localități din trei județe, Gorj, Dolj și Mehedinți.

 

Cutremurul a generat panică în rândul românilor

În urma cutremurului au apărut fisuri la cinci blocuri de locuințe din Gorj, la o casă socială a primăriei din Turnu Severin și la mai multe case din satele din Gorj. 


Câteva persoane au suferit traumatisme craniene minore și atacuri de panică. 

Potrivit INFP, este o reactivare surprinzătoare a zonei seismice respective. Cutremul de azi nu este o replică a celui de ieri, potrivit INFP.


„IGSU a început procedurile clare și normale în fiecare județ, să înceapă evaluările. 

A fost activată la nivel național grupa operativă la nivelul MAI, cu ofițeri IGSU și DSU. Ne-am asigurat că nu avem nimic grav”, a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă susținută ca urmare a cutremurului de marți. 


De asemenea, au fost înregistrate peste 50 de apeluri de urgență privind fisuri sau elemente de construcție căzute. 

La spital s-au prezentat 5 persoane cu atac de panică și două rănite ușor, cu traumatisme cerebrale minore. O persoană rănită a fost în interiorul Primăriei Târgu Jiu.


În Gorj, șapte case de locuit (șase în Tg. Jiu și una în Arcani) cu fisuri sau cu elemente căzute, precum cărămidă, hornuri, patru sedii de instituții, două spații comerciale și cinci blocuri de locuit.

„Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat. Aceasta a mai produs cutremure în trecut, în 1943 (5 grade), în 1910 și 1860, cu magnitudini sub 4”, a declarat și Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

În Gorj, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Un seism similar, de 5,2 grade, a fost înregistrat luni, în Oltenia, cutremur care a fost resimțit și în Cluj în jurul orei 16:58. 

CITEȘTE ȘI:

Cutremur cu magnitudine de 5,7 în România, marți! S-a simțit și la Cluj

Cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,2 în România! L-ați simțit?

abonare newsletter