Actualitate

Cât mai au de aşteptat absolvenţii de la Spiru Haret pentru eliberarea diplomelor?

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/07/02 graduation cap and diploma.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Momentul depinde de emiterea unui ordin de către Ministerul Educaţiei, care nu consideră însă prioritară rezolvarea problemei.</p>

Peste 500 de clujeni aşteaptă din 2009 diplomele care să ateste definitivarea studiilor universitare, după ce au urmat programele de studii la distanţă şi la frecvenţă redusă şi au promovat examenul de licenţă organizat de Universitatea Spiru Haret.

Afacerea bănoasă pentru universitatea care a reuşit să atragă mii de studenţi prin costurile de şcolarizare reduse, dar şi prin facilitatea promovării examenelor, s-a dovedit o adevărată pagubă pentru absolvenţii fără diplomă.

Oamenii au nevoie de diplome la locurile de muncă, fie pentru a-şi putea păstra funcţiile, fie pentru a beneficia de sporuri sau promovări, având în vedere că adeverinţele primite de la universitate au fost valabile doar un an.

Reprezentanţii universităţii recunosc acum că aşteaptă un ordin al Ministerului Educaţiei care să permită eliberarea actelor, deşi şi-au amăgit absolvenţii timp de aproape trei ani cu pretexte de genul „diplomele sunt în curs de tipărire”.

Obţinerea diplomei nu e o prioritate pentru minister

Absolvenţii au de aşteptat încă cel puţin trei luni până când va fi pronunţată decizia irevocabilă de către Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie, ca urmare a demersului întreprins de o parte dintre păgubiţi. Aceştia au cerut instanţei de judecată să oblige universitatea privată să le elibereze diplomele de licenţă, precum şi să achite câte 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere, iar Ministerul Educaţiei să le recunoască actul de studii.

Veştile sunt bune, potrivit avocatei Ioana Toadere, cea care reprezintă absolvenţii în instanţă. „Acţiunea a fost admisă, iar decizia a fost favorabilă. Totuşi, s-a făcut recurs de către Ministerul Educaţiei, acesta urmeând să fie soluţionat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în data de 24 aprilie”, a declarat ea pentru monitorulcj.ro.

Ministerul aşteaptă decizia instanţei de judecată, neconsiderând obţinerea diplomei de către cele câteva sute de absolvenţi ca fiind prioritară. „Momentan sunt chestiuni mai importante, nu s-a luat nicio hotărâre în acest sens, depinde şi de decizia instanţei de judecată”, a precizat reprezentanta Biroului de Presă al Ministerului Educaţiei.

Atraşi prin taxe mai mici

Dacă pentru a urma cursurile Universităţii Babeş-Bolyai studenţii trebuiau să achite la majoritatea specializărilor 2.000 de lei pe an, taxa de şcolarizare percepută de Universitatea Spiru Haret era în perioada 2008/2009 la jumătatea celei percepute de UBB, respectiv de 900 de lei pe an.

„M-am înscris aici atras în primul rând de sumele mult mai mici pe care trebuia să le achit. Îmi pare rău acum că nu am ales alt program de studii deoarece, fără dimploma de licenţă, finalizarea facultăţii este echivalentă cu 0”, mărturiseşte Vasile B., unul dintre cei care a absolvit cursurile Universităţii Spiru Haret în 2009.

abonare newsletter