Actualitate

Pedeapsă cu ÎNCHISOAREA pentru aruncarea, ascunderea sau păstrarea ilegală a gunoaielor

Aruncarea sau ascunderea deșeurilor, nu doar abandonarea lor, sunt interzise de acum. Cei ce nu respectă noile reguli riscă inclusiv pedepse cu închisoarea.

Pedeapsă cu ÎNCHISOAREA pentru aruncarea, ascunderea sau păstrarea ilegală a gunoaielor. FOTO: Pixabay Pedeapsă cu ÎNCHISOAREA pentru aruncarea, ascunderea sau păstrarea ilegală a gunoaielor. FOTO: Pixabay

 

 


 

Pe lângă abandonarea, îngroparea, incendierea sau eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, din această lună, și aruncarea, ascunderea ori deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate sunt interzise, potrivit Avocat.net. Sancțiunile pentru nerespectarea noilor reguli privind regimul deșeurilor constă în amenzi de până la 45.000 de lei până la pedepse cu închisoarea de până la cinci ani.


 

Mai multe modificări au fost introduse în legislația din domeniul gestionării deșeurilor, în această lună, ele fiind cuprinse în Legea nr. 17/2023, prin care este aprobată, de fapt, OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor. Printre acestea se numără și adăugarea de noi interdicții privind eliminarea deșeurilor: este interzisă, pe lângă abandonarea deșeurilor, și aruncarea, precum și ascunderea lor.


Totodată, pe lângă eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, mai nou sunt interzise și deținerea ori păstrarea lor în afara spațiilor speciale amintite.

Cei care nu respectă noile interdicții privind deșeurile vor fi sancționați cu amendă sau cu închisoarea. Amenzile, în cazul persoanelor fizice, au fost majorate, iar aplicarea lor, extinsă. Concret, pentru încălcarea noilor reguli, persoanele fizice riscă amenzi între 30.000 și 45.000 de lei.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă, din februarie! Un nou operator de salubritate, la Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter