Actualitate

Propunere pentru bugetul CJ Cluj pe 2023: Piste la apă și pontoane pe lacurile din amontele Someșului Mic

Mai mulți reprezentanți ai societății civile cer amenajarea unor piste la apă și pontoane publice pe lacurile din amontele Someșului Mic, cu bani din bugetul județului Cluj pe 2023.

Piste la apă și pontoane pe lacurile din amontele Someșului Mic. FOTO: Asociația SOS, Autor: Pan Ioan Piste la apă și pontoane pe lacurile din amontele Someșului Mic. FOTO: Asociația SOS, Autor: Pan Ioan

 

 


Activiștii clujeni propun demararea unei serii de investiții la râul Someșul Mic și lacurile din amonte, inclusiv pontoane publice, din bugetul Consiliului Județean pe 2023.

 


Astfel, Asociațiile MiniMass, Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil propun amenajarea unor facilități care să atragă turiști și practicanți ai sporturilor nautice.

Potrivit proiectului de buget, din 420 de milioane de lei pentru dezvoltare 307 milioane de lei sunt investiți în infrastructură rutieră.


„În secolul schimbărilor climatice, Consiliul Județean trebuie să găsească un echilibru mai bun între investițiile în infrastructură rutieră și în transport sustenabil, fie că e public, velo ori pietonal. Lacurile de la munte și râul Someș sunt un culoar verde albastru care merită amenajat minim invaziv pentru a dezvolta un turism sustenabil la Cluj. Cum fondurile din PNRR nu ajung pentru investițiile velo la Cluj decât în foarte mică măsură, Consiliul Județean trebuie să găsească alte resurse la bugetul pe 2023, mai ales că în momentul de față este clar dezechilibrat în favoarea traficului auto” a declarat Adrian Dohotaru, președinte Societatea Organizată Sustenabil SOS.

Amenajările propuse ar putea atrage turiști

Inițiatorii propunerii susțin că, de când s-au amenajat trasee turistice și de când s-a stopat ambarcațiunile motorizate termic, lacul Tarnița și împrejurimile au beneficiat de o explozie de turiști și practicanți de sporturi nautice ecologice. 


Ei susțin că problema principală pentru turiști la Tarnița, dar și la alte lacuri, e că nu există asigurat de Consiliul Județean în parteneriat cu autoritățile locale și administratorii publici ai lacurilor acces public și pontoane publice de lemn pentru a încuraja relaxarea și contactul cu apa.

„Urmează să se înceapă proiectarea pentru culoarul verde-albastru al Someșului din Grigorescu până la Gilău și la un moment dat se va realiza și practic. Dar utilitatea va fi mult redusă dacă nu va fi continuat în amonte, de-a lungul malului stâng geografic al Someșului Mic și salbei de lacuri de acumulare Gilău, Someșul Cald și Tarnița, să poată ajunge multitudinea de potențiali interesați care astăzi o pot face doar cu autoturismul. Pista e extrem de atractivă din cauză că drumul județean este foarte aglomerat și îngust și traficul auto intens descurajează accesul cu bicicleta, deși ca distanță de Cluj și ca diferență de nivel ar fi o alternativă pentru foarte mulți clujeni și floreșteni”, a menționat Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN)


Propunerile clujenilor legate de bugetul județean se pot transmite pe adresa de e-mail infopublic@cjcluj.ro până cel târziu în data de 18.01.2023. 

MiniMass, Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil s-au asociat din nou în 2023, în proiectul Someș, culoar verde albastru, în cadrul programului „Cu Apele Curate”.

CITEȘTE ȘI:

Culoar pe malul Someșului, de la Gilău la Apahida. O firmă „abonată” la bani publici va realiza studiile necesare

Ultimele Stiri
abonare newsletter