Actualitate

S-a descoperit o Mona Lisa mai tânără

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/mona-lisa-falomir.jpg" border="0" width="450" height="263" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Prima copie cunoscută a Giocondei prezintă o Mona Lisa mai tânără decât în varianta originală.</p>

O copie a tabloului Mona Lisa de Leonardo da Vinci, considerată a fi „prima copie cunoscută”, executată în aceeaşi epocă cu originalul şi în atelierul celebrului pictor de către unul dintre elevii săi, a fost identificată şi autentificată de experţii de la Muzeul Prado din Madrid.

Opera de artă, denumită „Mona Lisa de la Prado”, era cunoscută de experţii muzeului madrilen, însă un fond negru acoperea peisajul din fundal, foarte asemănător cu cel din tabloul original. Specialiştii au descoperit acel peisaj în timp ce lucrau la restaurarea tabloului. Ei au găsit şi alte câteva detalii care le-au permis să dateze pictura.

 


În această copie, Mona Lisa apare mai tânără, însă cu acelaşi surâs enigmatic ca şi Gioconda originală, expusă în Muzeul Luvru din Paris.

Întrebat de jurnalişti de ce tabloul nu a fost restaurat mai devreme, Miguel Falomir, conservatorul departamentului de Artă italiană de la Muzeul Prado, a explicat: “Avem o colecţie uriaşă, nu putem să restaurăm tot”. Tabloul este uimitor de bine conservat. „Nu se ştie de ce, dar cineva a acoperit fundalul, în secolul al XVIII-lea. Are probabil legătură cu gusturile estetice din acea epocă”, a adăugat Finaldi.

În afara peisajului din fundal, restaurarea a permis scoaterea în evidenţă a altor elemente care au explicat felul în care cele două portrete au fost elaborate. În opinia lui Finaldi, Mona Lisa de la Prado apare mai tânără în acea copie deoarece originalul este “foarte murdar”. „Atunci când picturile sunt murdare, personajele au tendinţa de a părea mai în vârstă”, a explicat Finaldi.

Tabloul de la Madrid va fi expus la Muzeul Luvru din Paris, începând din 26 martie, alături de capodopera originală, pentru o expoziţie temporară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter