Actualitate

Tot județul Cluj, sub COD GALBEN de viscol și vânt puternic până vineri! Primăriile au primit avertizări

Întreg județul Cluj se află sub un dublu cod galben de viscol și vânt până vineri la amiază. Primăriile au primit avertizări meteo și au fost rugate să monitorizeze situația.

Cod galben de viscol și vânt la Cluj / Foto: depositphotos.com Cod galben de viscol și vânt la Cluj / Foto: depositphotos.com

 

 


Instituția Prefectului a transmis avertizări meteorologice primăriilor municipiilor, orașului Huedin și ale comunelor din județul Cluj, privind două coduri galbene de vânt puternic și viscol care vizează întreg județul.

Potrivit atenționării meteorologice nr. 1 din 4 ianuarie 2023, emise de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - Administrația Națională de Meteorologie, județul Cluj se află sub incidență:


  •  COD GALBEN în intervalul 5 ianuarie 2023, ora 2:00 - 5 ianuarie 2023, ora 14:00. Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol în nordul Carpaților Orientali.

În intervalul menționat, în Carpații Orientali și local în Munții Apuseni vântul va avea intensificări, cu viteze de 60...80 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 100...120 km/h. În grupele nordice ale Carpaților Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Vântul se va intensifica temporar și în nordul Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei unde se vor înregistra viteze de 55...60 km/h.

Primul COD GALBEN care vizează județul Cluj / Foto: captură ecran - avertizare meteorologică - Primăria comunei Florești
  •  COD GALBEN în intervalul 5 ianurie 2023, ora 4:00 - 6 ianuarie, ora 12:00. Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol la altitudini de peste 1700 m.

În intervalul menționat, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70...90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m) rafalele vor deăși 100...120 km/h și temporar va ninge viscolit. Local în Transilvania, temporar vor fi intensificări, cu viteze în general de 55...70 km/h.  Notă: Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45...55km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.


Al doilea COD GALBEN care vizează județul Cluj / Foto: captură ecran - avertizare meteorologică - Primăria comunei Florești

Primăriile trebuie să monitorizeze situația

În avertizarea meteorologică transmisă primăriilor din județul Cluj, Instituția Prefectului cere monitorizarea situației hidrometeorologice, în cazul în care apar situații periculoase din cauza vremii:

„Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră».


În acest context, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare de monitorizare și intervenție în cazul apariției unor posibile situații periculoase pentru comunitatea dumneavoastră și să informați în timp real Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Cluj asupra unor astfel de situații, inclusiv asupra situațiilor care depășesc capacitatea dumneavoastră de intervenție”, se arată în avertizarea meteorologică transmisă primăriilor de Instituția Prefectului Județului Cluj.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Se strică vremea! COD GALBEN de viscol și vizibilitate redusă în județul Cluj

Un tânăr a căzut dintr-un tractor și a murit. Șoferul băut și fără permis a părăsit locul accidentului

Ultimele Stiri
abonare newsletter