Actualitate

Ce înseamnă CMR? – cea mai importantă convenție în transportul logistic (P)

Oricine a efectuat vreodată un transport rutier cunoaște importanța CMR, sau Convenția privind Contractul de Transport Internațional de Mărfuri pe Rutier.

Sursa foto - www.pexels.com Sursa foto - www.pexels.com

Unele țări europene, precum Germania, Austria, Belgia, Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Suedia și Elveția, au creat această scrisoare de trăsură standardizată în mai 1956, care a devenit obligatorie pentru transportul internațional către și dinspre oricare dintre aceste teritorii. În prezent, sunt 54 de țări acoperite de Convenția CMR, toate în Uniunea Europeană, inclusiv România. 

Ce înseamnă CMR?


Documentul, în varianta pe hârtie, este prezentat în general în format A4 cu mai multe copii integrate, fiecare fiind destinată unui scop anume:  pentru expeditor, pentru destinatar, una care va însoți marfa în timpul transportului pana la finalul acestuia și unul pentru administrație. Trebuie să includă întotdeauna detaliile locului și datei formalizării, precum și detaliile complete ale expeditorului, transportatorului și destinatarului. Desigur, nu trebuie să lipsească datele de încărcare și descărcare: data, locul și ora, precum și natura mărfii în detaliu cu numărul de pachete și greutatea acestora.

De ce este atât de important să completați corect un CMR?


În principal pentru că este un contract în care sunt stabilite condițiile de transport al mărfurilor, stabilindu-se locurile de încărcare și descărcare, detaliile părților implicate, precum și detaliile mărfurilor transportate. In acest fel se determina instrucțiunile date de expeditor transportatorului cât și anomaliile constatate la livrare. În cazul unor nereguli reale, acestea vor fi evaluate de un expert prin intermediul companiei de asigurări.

CMR pe hârtie sau e-CMR?


În ultimii ani, s-a lucrat la standardizarea CMR-ului electronic, care ar sprijini în continuare durabilitatea mediului. A putea efectua toate procedurile mai sus menționate dintr-un singur dispozitiv și cu securitatea juridică necesară ar facilita orice management asociat. Reprezintă și o economie în raport cu costul tipăririi și trimiterii pentru gestionarea ulterioară odată finalizată.

abonare newsletter