Actualitate

Sesiunea studenţească aduce noi afaceri şi creşte altele

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/27/03 student invatand.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Nevoia de a memora în puţin timp „cantităţi” mari de informaţie a primit repede răspuns pe piaţa locală.</p>

Căminele şi facultăţile clujene sunt împânzite de pliante cu oferte de produse care vin odată cu promisiunea creşterii capacităţii de memorare.

Mai mult, „învăţatul poate să fie uşor, poate să nu-ţi strice somnul, poate să fie altfel decât stresant, ideea e să ştii ce te poate ajuta în acel moment, să iei un ajutor de învăţat uşor”, după cum îi ademeneşte un anunţ pe tinerii stresaţi din cauza examenelor.

Nici promovarea televizată nu e uitată, aşa că, de fiecare dată când sesiunea se apropie începe difuzarea intensivă a reclamelor la suplimente nutritive care cresc capacitatea de a reţine informaţie.

Campaniile publicitare nu sunt lipsite de răspuns, astfel că atât farmaciile, cât şi magazinele on-line cu specific anunţă creşteri ale vânzărilor. „Cererea pentru medicamente şi suplimente nutritive care să-i ajute pe studenţi să înveţe mai uşor a început să crească începând cu luna decembrie, maximul fiind înregistrat acum, în plină sesiune”, declară o farmacistă Elmafarm. Situaţia este confimată şi de reprezentanta farmaciei Rooa.

Ce-i motivează pe cei care vând astfel de produse

Suplimentele nu pot fi procurate doar prin intermediul farmaciilor, ci şi de la firme specializate. Anca Feher, iniţiatoarea unui business care propune produse naturale care ajută la memorare, îşi motivează alegerea. „E vorba de o investiţie iniţială foarte mică, care constă practic în achiziţia de produse, recompensată cu un profit destul de mare. La rândul meu am fost studentă şi ştiu că nesomnul şi cafeua nu ajută, aşa că am încercat să propun o soluţie naturală, printr-o gamă de produse pe bază de aloe vera”, explică tânăra clujeancă.

Întrebări online

Discuţiile de pe forumurile studenţeşti relevă interesul crescut al tinerilor pentru obţinerea unui ajutor la învăţat. După ce un student întreabă în cât timp îşi face efectul un anumit tip de „pastile care ajută memoria”, un altul răspunde: „la mine, de exemplu, şi-au făcut efect încă de la primele comprimate, mai mulţi prieteni care le-au folosit mi-au recomandat acest produs”. Opinia nu este împărtăşită de toţi participanţii la discuţie. „De obicei, acest gen de medicamente care te ajută să memorezi îşi fac efectul în minim 2-3 săptămâni”, adaugă alt student.

Tinerii se plâng, totodată, de existenţa efectelor adverse. „Am încercat şi eu înainte de examene, mai bine nu luam că aşa nu am putut nici învăţa că eram obosită şi nici nu am putut dormi linistită! Eram prea agitată din cauza pastilelor, aşa că am preferat să nu mai iau!”, spune o tânără nemulţumită de rezultate.

Ce spun nutriţioniştii?

Specialiştii recomandă pentru depăşirea cu bine a perioadei de examinare în primul rând un trai sănătos. „Din păcate, toţi studenţii asociază sesiunea cu reducerea somnului şi creşterea consumului de cafea şi ţigări. Cel mai bun stimulent pentru studentul în sesiune este un stil de viaţă sănătos – trebuie să doarmă suficient şi să aibă o alimentaţie săracă în grăsimi. Nu sunt în favoarea suplimentelor, acestea pot să aibă efecte negative, în plus niciun supliment nu poate înlocui medicamentele, însă un medicament trebuie prescris de medic, nu luat după ureche”, explică  Nicolae Hâncu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice. „Cert este că nu există dovezi ştiinţifice că s-ar produce modificări în ceea ce priveşte performanţa intelectuală”, adaugă Anca Cerghizan, medic nutriţionist.

Ultimele Stiri
abonare newsletter