Actualitate

Unul din patru români are probleme cu somnul

<p>Aproape jumătate dintre români se trezesc dimineaţa cu dureri de spate, gât sau lombare, 35% dintre aceştia nu se simt odihniţi, iar un sfert dintre români are probleme cu somnul, conform unui studiu online efectuat recent.</p>

 

Studiul, efectuat în perioada 13 decembrie 2011 – 03 ianuarie 2012, arată că 37% dintre respondenţii susţin că au dificultăţi în a adormi, iar 23% dintre aceştia se trezesc  cel puţin o dată în timpul nopţii. Realizatorii studiului subliniază că motivele trezitului din somn variază de la nevoile fiziologice (jumătate dintre respondenţi), la schimbările de temperatură din timpul nopţii (22% cald, 16% rece), dar şi vise sau coşmaruri, cauză invocată de aproape 30% dintre respondenţi.


De asemenea, studiul mai arată că unul din trei cupluri doarme împreună cu copiii lor cel puţin de câteva ori pe săptămână, ceea ce se dovedeşte a fi o sursă de perturbare a somnului în două din trei cazuri.

În plus, o cincime dintre cei chestionaţi îşi alocă mai mult de jumătate de oră pentru a adormi, în vreme ce doar 12% adorm în maxim 5 minute de la momentul în care şi-au propus să meargă la culcare.

Durata ideală a somnului este considerată de către respondenţi a fi cuprinsă între 7 şi 8 ore, deşi mai mult de jumătate dintre aceştia dorm mai puţin de 7 ore pe noapte.

În timpul săptămânii, 58% dintre români merg la culcare în intervalul 23.00-01.00 şi marea majoritate dorm mai mult în weekend. De asemenea, aproape jumătate dintre respondenţi folosesc alarma pentru a se trezi dimineaţa în timpul săptămânii, iar 2 din 3 o ignoră ocazional. Conform studiului, doar 13% dintre persoanele intervievate au un somn excelent: adorm în mai puţin de 5 minute, evită cofeina şi au o stare de sănătate foarte bună.

Ultimele Stiri
abonare newsletter