Actualitate

Lostriță URIAȘĂ pe lacul Beliș-Fântânele. VIDEO

Despre Beliș și Tarnița circulă o mulțime de povești despre lostrițe uriașe!

 

La începutul lunii iulie, un clujean plecat pe lacul Beliș-Fântânele să prindă păstrăvi, a reușit să pescuiască o … „lostriță” de toată frumusețea, pe care a și eliberat-o imediat, scrie apuseni.info.


După cum bine se știe, pescuitul lostriței este interzis, iar pescarul clujean s-a conformat și a respectat legea.

Vezi video aici.


Ce sunt lostrițele?

Lostrița este un pește care, în România, este pe cale de dispariție, datorită pescuitului în exces. Aflată pe lista speciilor de pești protejate de lege, pescuitul acestora este interzis fără un permis special. Specia este protejată de legile naționale și europene care stabilesc dimensiunea minimă și perioada de prohibiție pentru pescuit. Printre măsurile de protecție se numără: repopularea râurilor cu lostriță și reglementarea pescuitului.

Se fac încercări de a restabili populațiile naturale prin incubație și creștere, dar ele nu au avut rezultate deosebit de apreciabile. Aproape toate încercările de aclimatizare experimentale în alte râuri decât cele de origine nu au avut rezultate pozitive.


Acest tip de pește poate crește până la o lungime de 1 sau 2 metri, însă majoritatea specimenelor întâlnite în prezent, nu trec de 70 cm lungime. Pe marginea limbii, au câte un rând de 6-8 dinți, iar falca inferioară este prevăzută cu 18-20 de dinți ascuțiți și încovoiați, iar cea superioară cu 13-15 dinți.

CITEȘTE ȘI:

Legenda monștrilor din lacul Tarnița, mit sau adevăr?

Se pregătesc noi construcții în zona Beliș-Fântânele?

Ce soluții au șoferii pentru a ajunge în zona Beliș-Mărișel, după închiderea drumului județean 107P?

Ultimele Stiri
abonare newsletter