Actualitate

Cum arată Biserica Greco-catolică „Sfântul Iosif” din Piața Timotei Cipariu, la 30 de ani de la începerea construcției. VIDEO

O filmare cu drona arată stadiul lucrărilor viitoarei biserici din Piața Timotei Cipariu din municipiul Cluj-Napoca, la mai bine de 30 de ani de la începerea lucrărilor.

Biserica din Piața Timotei Cipariu, în prezent/ Foto: captură ecran YouTube Legat de Cluj Biserica din Piața Timotei Cipariu, în prezent/ Foto: captură ecran YouTube Legat de Cluj

 

O filmare realizată cu drona pe întreaga suprafață a șantierului arată stadiul lucrărilor care durează de mai bine de 30 de ani. 


 

Din filmarea realizată de Legat de Cluj LDC se poate observa cum lucrările înaintează, cu pași mărunți.


 

Începerea lucrărilor, în urmă cu 30 de ani

Piatra de temelie a edificiului din Piața Timotei Cipariu, din municipiul Cluj-Napoca, a fost pusă în data 27 ianuarie 1991, de către Înaltpreasfințitul George Guțiu, pe atunci Episcop de Cluj-Gherla. Lucrările au început abia în anul 1992, dar cu multe sincope.


Macheta Bisericii în anul 2004/ Foto: arhivă Monitorul de Cluj

 

Demararea lucrărilor de construire a catedralei a avut loc în anul 1993, fiind întrerupte din lipsă de fonduri în anul 2000, dar și pentru modificarea proiectului, biserica fiind mult prea înaltă. După modificările făcute, noua înfățișare a catedralei este mult mai apropiată de stilul bizantin caracteristic Bisericii Greco-Catolice decât în vechiul proiect.


Biserica din Piața Timotei Cipariu, anul 2013/ Foto: arhivă Monitorul de Cluj

 

Din anul 2007 au fost date în folosință Capela „Sfantul Iosif”, 28 de birouri mici în care își desfășurau activitatea diferite asociații ale Bisericii, patru unități locative și o sală în care funcționa Librăria „Viața Creștină”.


În anul 2013 lucrările la biserică au intrat într-un moment extrem de important și anume turnarea unui inel de rezistenţă, din ciment, care a redus diametrul lucrării.

În ultimii ani lucrările au demarat într-un ritm alert datorită banilor de la bugetul local, județean, cu sponsorizări și fonduri proprii. 

Acest viitor lăcaș de cult din Piața Cipariu este dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din secolul al XX-lea.

Printre cei care au suferit se numără cei șapte episcopi greco-catolici care au trecut la Părintele Ceresc din temnițele comuniste. Cardinalul Iuliu Hossu, mitropolitul Alexandru Russu, precum și episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu care au murit în temnițele bolșevicilor pentru că au refuzat să renunțe la credința lor.

Din punct de vedere arhitectural, noua biserica are un plan octogonal cu intrări din trei laturi, din care intrarea dinspre nord este cea principală în formă de boltă. Lăcașul de cult este proiectat a avea cinci niveluri, iar cele trei turnuri opt.

 

CITEȘTE ȘI:

Bisericile au cerut O SUMĂ RECORD de la Primăria Cluj. 2,1 milioane EURO pentru construcția de noi lăcașuri de cult

abonare newsletter