Actualitate

CNN îndeamnă turiștii să viziteze România: „Călătorind în aceste țări, sprijiniți eforturile lor de a ajuta refugiații ucraineni”

Turismul în România a scăzut odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Jurnaliștii de la CNN îi invită pe turiștii străini să viziteze țară, arătând că astfel îi susține indirect pe refugiații ucraineni.

Satul Râmetea. FOTO: Depositphotos.com Satul Râmetea. FOTO: Depositphotos.com

 

 


România și Polonia, țări care au graniță comună cu Ucraina, nu mai reprezintă acum o prioritate pentru turiști, mai ales după imaginile cu refugiați care fug de război, scrie G4Media citând o analiză CNN privind turismul în Europa de Est.

 


Totuși, o problemă ține și de faptul că țări precum România și Polonia nu sunt pe lista de priorități a turiștilor proaspăt ieșiți din pandemie, dornici să vadă ceva nou și poate, inaccesibil, până acum.

Mișcarea de „răzbunare a călătoriilor ratate” face ca oamenii să rezerve călătorii din lista de dorințe, ceea ce înseamnă că destinațiile principale cedează sub presiune, în timp ce locurile mai puțin cunoscute sunt trecute cu vederea, susțin jurnaliștii. Aceasta este o teorie a lui Tom Smith, director general regional pentru Europa la Intrepid Travel.


„Este vorba mai degrabă de tendințele post-pandemice, decât de război”, spune el. „Oamenii au petrecut luni întregi gândindu-se la locurile pe care și-au dorit întotdeauna să le viziteze, așa că nu este surprinzător faptul că optează pentru călătorii care includ „marile lovituri” din Europa Centrală și de Est”, explică Smith.

Turismul din România și Polonia, afectat de război

El consideră că Polonia și România au înregistrat o scădere irefutabilă legată de invazie.


„Am călătorit recent în România și, deși erau câțiva turiști, localnicii mi-au spus că au văzut o scădere mare a turismului, în special în jurul zonei Deltei Dunării, cea mai apropiată de Ucraina. Când a avut loc invazia, a existat nervozitate în legătură cu călătoriile în Europa de Est în general. Acum că oamenii au văzut că războiul este limitat la Ucraina, se simt mai încrezători. Dar când vine vorba de țările care se învecinează cu Ucraina, există încă o oarecare reticență. Din nefericire, acest lucru se întâmplă într-un moment în care populația locală are nevoie de turism mai mult ca niciodată, pe măsură ce se recuperează după pandemie. Oamenii s-ar putea să nu fie siguri dacă este potrivit să viziteze – dar, călătorind în aceste țări, sprijiniți eforturile lor de a ajuta refugiații ucraineni”, spune el.

La sfârșitul lunii martie, ministrul adjunct al sportului și turismului din Polonia, Andrzej Gut-Mostowy, a declarat presei că anulările din partea vizitatorilor străini au crescut cu 30% până la 40%. Compania aeriană europeană Jet2 a suspendat chiar și zborurile către Polonia în luna martie. Acestea vor fi reluate în septembrie – doar că prea târziu pentru mulțimea de turiști din vacanța de vară.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

„Mai există un Ciugud!”. O comună din Cluj are piste de biciclete, sală de sport cu piscină, iar turismul e „în floare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter