Actualitate

CIA: România, pe locul 2 mondial în clasamentul ratei mortalității

Recensământul populației din România s-a încheiat, iar primele rezultate vin de la cel mai renumit serviciu de spionaj din lume.

sursa foto depositphotos.com sursa foto depositphotos.com

 

Potrivit CIA The World Factbook, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității și coboară în coada clasamentului mondial la natalitate. Oficiali din Guvernul României confirmă informațiile și vorbesc despre "un declin demografic fără precedent".


Specialiștii celebrului serviciu de informații american, CIA, anunță că România se confruntă cu o îngrijorătoare criză demografică. Țara noastră a ajuns în topul țărilor cu cea mai mare rată a mortalității.

Informațiile au fost publicate zilele trecute pe pagina de internet a CIA - The World Factbook. Cu 15,26 de decese la mia de locuitori, țara noastră a ajuns pe locul doi în clasamentul întocmit de specialiștii CIA referitor la rata mortalității.


România este depășită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalității de 16,39 decese la mia de locuitori. Din datele furnizate de CIA, Ucraina ocupă poziția a șasea în acest clasament al mortalității, cu 13,77 de decese la mia de locuitori, iar Rusia poziția a șaptea, cu cota de 13,36.

De altfel, rata mortalității nu este singurul indicator care vorbește despre criza socio-demografică în România, potrivit informațiilor livrate de CIA.


Cu 8,76 nașteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de țări indexate.

De asemenea, rata de creștere a populației (un alt indicator socio-demografic), măsurată de specialiștii CIA, indică faptul că România a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de țări indexate.


Chestionată de Digi24.ro cu privire la informațiile furnizate de CIA, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse în Guvernul României afirmă: "Este adevărat că România trece printr-o criză demografică accentuată și este nevoie cât mai urgent de o politică demografică gândită de cele mai importante instituții ale statului și evident de o cercetare cu privire la calitatea vieții familiilor din România, altfel nu vom reuși să oprim declinul demografic".

Ea vorbește despre "un declin demografic fără precedent în România" și anunță că ministerul pe care-l conduce început o colaborare cu Academia Română prin Institutul de Cercetare a Calității Vieții. "Avem nevoie de cercetări solide în acest domeniu, să cunoaștem cauzele științifice pentru a putea veni cu soluții pe termen lung", spune Gabriela Firea.


Ea adaugă că "în scurt timp, va ajunge în ședința Guvernului României un proiect pentru creșterii natalității".

Informațiile CIA despre țara noastră vin în plin proces de verificare a datelor recensământului populației din România, care tocmai s-a încheiat. CIA The World Factbook este una dintre cele mai populare website-uri ale guvernului american. El conține numeroase date și informații publice despre toate țările lumii.

Studii recente ale Guvernului României, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, indică faptul că principalele cauze ale mortalității în țara noastră sunt bolile cardiovasculare, tumorile și bolile aparatului respirator. Potrivit unor măsurători similare din 2012, deci de acum 10 ani, publicate tot de CIA The World Factbook, România nu se afla între primele 10 țări cu cea mai mare rată a mortalității.

CITEȘTE ȘI:

OPINIE. Demografia – provocarea următorilor 5 ani pentru noul Președinte

Populația României, în scădere. Ce spun statisticile despre declinul demografic

Tokes: Comunitatea maghiară din România, „aproape de catastrofa demografică”

Ultimele Stiri
abonare newsletter