Actualitate

Transportul aerian, „vinovat” de sub 14% din emisiile de gaze cu efect de seră, în UE

Transportul rutier este cel mai mare poluant din domeniul transporturilor, și nu cel aerian.

Transportul aerian, „vinovat” de sub 14% din emisii, în UE. Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Transportul aerian, „vinovat” de sub 14% din emisii, în UE. Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

 

 


Aviația civilă, „arătată cu degetul” de ecologiști ca fiind una dintre sursele principale de poluare din domeniul transportului, este responsabilă de doar 13,4% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul Uniunii Europene, arată un studio al Agenției Europene de Mediu, publicat în 2022.

 


Transportul rutier este cel mai mare poluant din domeniul transportului, și nu cel aerian. Sursa: Agenția Europeană de Mediu

Cea mai mare cantitate de emisii provine de la transportul rutier (71.7%), iar aici, mașinile personale sunt cele care au o contribuție de mai bine de 60% din emisiile de gaze cu efect de seră. Camioanele grele sunt responsabile de 27.1% dintre emisii, iar cele ușoare – de 11%.

Pe locul doi se află navigația pe apă, „vinovată” de 14% dintre emisiile de gaze cu efect de seră și abia pe locul trei se regăsesc emisiile din aviația civilă – 13,4%.

CITEȘTE ȘI:

Aproape 300 de zboruri ANULATE, pe Aeroportul Cluj. Director: „Nu avem soluții pe termen scurt”

abonare newsletter