Actualitate

Protest spontan la Spitalul din Câmpia Turzii

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/15_ziua/protest-campia-turzii.jpg" border="0" alt="protest campia turzii" title="În jur de 100 de medici şi pacienţi au protestat ieri în curtea Spitalului din Câmpia Turzii împotriva comasării instituţiei cu Spitalul din Turda" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste o sută de medici şi pacienţi au protestat ieri în curtea Spitalului Municipal din Câmpia Turzii împotriva comasării instituţiei cu Spitalul din Turda.</p> <p>Ieri dimineaţă, la spitalul din Câmpia Turzii a izbucnit un protest spontan legat de decizia Ministerului Sănătăţii de comasare a unităţii medicale cu spitalul din Turda.</p> <p>Angajaţii unităţii sanitare din Câmpia Turzii se tem că şi-ar putea pierde locurile de muncă după ce spitalul va deveni o secţie externă a Spitalului Municipal Turda. Mai mult, ei spun că e foarte posibil să se ajungă şi la desfiinţarea spitalului la care lucrează.</p> <h4>Şomeri sau navetişti</h4> <p>Purtătorul de cuvânt al spitalului, Cosmina Biriş, persoana care ocupă şi funcţia de consilier juridic, a declarat că pierderea personalităţii juridice a unităţii medicale este una din nemulţumirile cadrelor medicale. „În viitor, personalul medical şi structura acestuia vor depinde de conducerea spitalului din Turda. La redistribuire, o parte din personal îşi va pierde locurile de muncă. În plus, 98% suntem localnici, vom fi obligaţi să facem naveta, cheltuieli care nu vor fi decontate de nimeni”, a explicat Cosmina Biriş.</p>

 

Ea a mai atras atenţia că municipiul Câmpia Turzii se află la intersecţia unor căi feroviare şi rutiere, ceea ce generează multe accidente. “Şi ştim cu toţii cât de important este un minut. Plus că aici se află una dintre cele mai importante zone industriale din judeţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului. La ora actuală, spitalul are 186 de angajaţi şi deserveşte o populaţie de aproximativ 60.000 locuitori, atât din Câmpia Turzii, cât şi din comunele arondate - Viişoara, Triteni, Luna, Ceanu Mare şi Frata.


Investiţii făcute degeaba?

„Noi, ca şi spital, din venituri proprii, dar şi cu sprijinul administraţiilor locale, am achiziţionat o ambulanţă de transport pacienţi, iar pe cei care au nevoie de consult interclinic îi ducem la Cluj pe cheltuiala noastră. Serviciile medicale pe care le oferim, cazare, masă etc. sunt similare cu cele de la Turda, mulţi pacienţi vin de acolo la noi, şi de la Viişoara la fel”, a mai declarat Biriş. Ea a precizat că, în urma comasării, cele trei linii de gardă - chirurgie-ginecologie, pediatrie şi medicină internă – ale spitalului din Câmpia Turzii vor dispărea.

La rândul său, directorul spitalului, Tiberiu Vedean, a declarat că nu este corect ca spitalul să fie comasat cu cel din Turda deoarece are o infrastructură foarte bună şi s-au investit mulţi bani în el, instituţia având şi certificare ISO pe care puţine spitale o au în Cluj.


Scrisoare de protest şi miting

Protestul de ieri a încetat după două ore, dar sindicaliştii spun că intenţionează să organizeze un miting pe străzile din Câmpia Turzii. În plus, conducerea spitalului a decis să trimită Ministerului Sănătăţii o scrisoare de protest împotriva comasării.

Vă reamintim că ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că spitalul din Câmpia Turzii va fi reorganizat, devenind o secţie exterioară a spitalului din Turda. Principalul criteriu în luarea acestei decizii este apropierea dintre cele două municipii, care şi-ar putea rezolva problemele cu un singur spital.

Ultimele Stiri
abonare newsletter