Actualitate

Locuitorii din Chinteni au rămas fără apă potabilă, pe caniculă! Rețeaua de alimentare nu mai face față. Se iau măsuri în regim de urgență

În comuna Chinteni s-a constatat lipsa apei potabile de o săptămână și jumătate, pe timp de caniculă. Rețeaua de alimentare nu mai face față numărului mare de locuitori și condițiilor meteo.

Locuitorii din Chinteni au rămas fără apă potabilă, pe caniculă / Foto: depositphotos.com Locuitorii din Chinteni au rămas fără apă potabilă, pe caniculă / Foto: depositphotos.com

 

 


Începând din 17 iunie 2022 autoritățile au constatat lipsa apei potabile pe rețeaua de alimentare a comunei Chinteni, în localitățile Chinteni, Deușu, Vechea, Sânmartin, Măcicașu.

 


Acest lucru s-a întâmplat din cauza creșterii consumului mare de apă, generat de dezvoltarea accelerată a zonei și contextul climatic, conform autorităților.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Conducta de apă a fost construită în anul 2006 și dimensionată pentru un număr de 2700 de locuitori, iar în acest moment locuiesc acolo aproximativ 8000 de persoane. Astfel, conducta nu mai poate asiugra debitul necesar consumului.


Măsuri în regim de urgență

Pentru depășirea situației create autoritățile locale iau măsuri în regim de urgență, inclusiv realizarea unui rezervor tampon care vizează furnizarea unei cantități de apă necesară pentru asigurarea consumului casnic și a nevoilor comunității, chiar și în condițiile creșeterii necesarului de consum care poate apărea în condiții de secetă severă, din cauza caniculei.

Mai exact, autoritățile au întocmit un proiect de hotărâre privind constatarea lipsei apei potabile din rețeaua de alimentare a comunei Chinteni, după ce o comisie formată din reprezentanți ai ISU Cluj, DSVSA Cluj, DSP Cluj, Prefectura Cluj și Compania de Apă Someș s-a deplasat în Chinteni pentru a găsi soluții la problemă. 


Astfel, Primăria și Comitetul Local pentru Situații de Urgență ale comunei Chinteni, în colaborare direct cu Compania de Apă Someș S.A., vor pune în practică, în regim de urgență, măsurile și acțiunile stabilite în procesul verbal de constatare ca parte integrantă a respectivei hotărâri.

De asemenea, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Chinteni va informa în permanență situația din teren, respectiv stadiul graficului de realizare a măsurilor stabilite cu scopul de a asigura sprijinul instituțional necesar și legal astfel încât situația semnalată să nu pună în pericol comunitățile locale din zonă din cauza lipsei apei potabile, atât pentru oameni, cât și pentru animale. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cea mai lungă conductă de apă potabilă din România se va realiza la Cluj

În ce condiții învață copiii noștri? Sute de şcoli nu au autorizaţie sanitară, apa potabilă și au condiţii de igienă „neconforme”

Clujenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ: "REDUCEȚI consumul de apă potabilă pentru agricultură"

abonare newsletter