Actualitate

Filme „studenţeşti” din toată lumea, la FfestT

<p> </p> <p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/22_ziua/06 doru pop festivalul de film studentesc _sc_05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste 40 de producţii cinematografice ale studenţilor intră în competiţie.

 

Ieri a debutat la Cluj-Napoca cea de-a 5 ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc FFesT.


Manifestarea reuneşte proiecţii de film realizate de studenţii de la şcolile de cinematografie din România, dar vor fi şi producţii ale studenţilor din Ungaria, Spania şi Rusia. Aproximativ 40 de filme vor intra în competiţia festivalului. În cadrul acestuia vor exista şi trei workshop-uri.

Participare internaţională


„Cel mai important lucru care se întâmplă la această ediţie este faptul că am reuşit să atingem un obiectiv propus mai demult şi anume să facem în aşa fel încât FfesT să devină o manifestare internaţională. Dacă până acum participau numai studenţii de la şcolile de cinematografie din ţară, acum avem şi participare internaţională. Am reuşit să deschidem festivalul spre lume şi să dăm şansa studenţilor noştri să iasă şi peste hotare cu producţile lor şi să poată vedea ce se face în şcolile de profil din afara ţării”, a declarat prof. Doru Pop de la Catedra de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB.

Trei workshop-uri


Manifestarea a debutat practic în cursul zilei de ieri, când a avut loc primul workshop de regie, susţinut de prof. Ioan Cărmăzan.

Cel de-al doilea workshop este unul de fotografie, şi va avea loc între 22 şi 24 noiembrie, fiind susţinut de prof.univ.dr. Dorel Găină. Acest workshop propune participanţilor o incursiune în „street photography”. Manifestarea porneşte cu o iniţiere documentară asupra arhivelor de fotografie contemporană şi se va încheia cu prezentarea rezultatelor într-o proiecţie video cu public.


Ultimul workshop este de fapt un masterclass, susţinut în 25 noiembrie de renumitul regizor Csaba Bollok, care va prezenta metodele lui de lucru şi va reproduce împreună cu studenţii secvenţe din filmele lui.

Deschiderea oficială a FfesT va avea loc în data de 24 noiembrie, de la ora 19.30 când va rula filmul lui Csaba Bollok „North by North”, în Sala Auditorium Maximum a UBB (Str. Kogălnicenau), după care va începe competiţia propriu-zisă. Filmele vor rula vineri şi sâmbătă în Sala Cinema UBB.


Dificultăţi în organizare

Doru Pop a ţinut să precizeze că organizarea festivalului nu a fost tocmai uşoară, lovindu-se de nepăsarea autorităţilor care nu au vrut sub nici o formă să se implice în festival. „Am încercat să proiectăm filmele din competiţie într-un cinematograf, dar nici unul nu s-a arătat interesat de aşa ceva. Ni s-au cerut preţuri uriaşe, nejustificate, fără să se ţină seama că nu suntem un festival comercial ci că încercăm să aducem în atenţia publicului studenţi care o dată şi o dată vor face filme pentru marele ecran. Din păcate, nici la autorităţile locale nu am găsit înţelegere, dar suntem hotărâţi să mergem mai departe”, a spus Doru Pop. Manifestarea se va închide în data de 27 noiembrie cu festivitatea de premiere.

Programul Festivalului Internaţional de Film Studenţesc FFesT

24 noiembrie -Sala Auditorium Maximum UBB

19:00 Deschiderea oficială

19:30–21:00 Film de deschidere: Bollók Csaba: North by North + un scurt metraj surpriză

25 noiembrie - Sala Cinema UBB

14:30-16:00 Competiţie – filme documentare

16:10-18:00 Competiţie – filme documentar

18:10–19:00 Prezentarea festivalului Cinefest din Miskolc

19:10–21:00 Filme experimentale

26 noiembrie - Sala Cinema UBB

10:00–10:20 Competiţie – filme foarte scurte

10:30-11:10 Competiţie – filme de animaţie

11:20-13:30 Competiţie – filme de ficţiune

14:30–16:30 Competiţie – filme de ficţiune

16:40-18:30 Competiţie – filme de ficţiune

18:30-19:00 Vernisaj – expoziţie de fotografie workshop

19:00-22:00 Competiţie – filme de ficţiune

27 noiembrie – UBB

12:00-14:00 Prezentarea Festivalului de Film Alternative – Târgu Mureş

14:00-16:00 Prezentarea şcolilor

16:00-16:30 Prezentarea filmelor făcute la workshopuri

17:00 Festivitatea de premiere

Ultimele Stiri
abonare newsletter