Actualitate

Muzeul de Artă din Cluj urmează să fie evacuat. Barbu: Dacă Palatul Banffy va fi scos la vânzare, voi pleda ca statul să-l cumpere

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca că Muzeul de Artă urmează să fie evacuat, iar dacă noul proprietar va scoate clădirea la vânzare va pleda pentru exercitarea de către statul român a dreptului de preemţiune.

“Muzeul de Artă urmează să fie evacuat. Noii proprietari s-au angajat să asigure timp de zece ani funcţia prezentă a muzeului. Muzeul va funcţiona zece ani, dar vă daţi seama că nu vom putea da niciun leu. Nu se va mai face însă nicio investiţie, nefiind clădirea noastră şi nu ştiu în ce măsură muzeul nu ar fi interesat să îşi mute patrimoniul în altă parte. Dar îmi asum responsabilitatea să pledez, atât cât voi putea, ca palatul să fie cumpărat de către stat. Dacă această clădire va fi scoasă la vânzare voi pleda ca statul să îşi exercite dreptul de preemţiune şi să îl cumpere. Nu am vrea ca acest monument să capete cine ştie ce destinaţii ciudate care să-i schimbe înfăţişarea. Vom fi cu ochii pe acest monument”, a precizat ministrul.

Mai mult, acesta a declarat că a pregătit un program de restaurare din bani europeni care nu s-a mai putut derula după decizia de retrocedare.


"Acolo s-a pregătit un program de restaurare, a fost aprobat un program european, dar nu s-a mai putut face în urma deciziei de retrocedare. Mă angajez personal, deşi va trebui să discut cu premierul, să pledez ca statul să-şi exercite dreptul de preemţiune. Dacă noul proprietar nu va alege să locuiască acolo sau să îl închirieze pentru hotel, sau bancă, voi pleda să găsim fonduri pentru a răscumpăra acest palat", a mai declarat Daniel Barbu.

Ministrul şi-manifestat dezamăgirea pentru că "justiţia independentă şi neinfluenţată politic" a dat câştig de cauza celui care a revendicat imobilul, fără să fie un descendent din familia Banffy şi neavând înscrisuri de proprietate foarte clare.


Muzeul de Artă care funcţionează în Palatul Banffy este deschis, are expoziţii permanente, însă starea de degradare a clădirii este evidentă: de pe pereţii exteriori cad bucăţi de tencuială, la fel şi de pe pereţii din curte. În urmă cu câteva luni, conducerea muzeului preciza că nu pot fi realizate ample lucrări de reabilitare a clădirii din cauza că revendicărilor clădirii de către moştenitori. Consiliul Judeţean are pregătit, încă din 2007, un proiect de reabilitare a clădirii, în valoare de 10 milioane euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter