Actualitate

RECORD de participanți la EducaTIFF 2013

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/copii de la pata rat la tiff de ziua copilului 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), încheiat duminică la Cluj-Napoca, s-a desfășurat și cea de-a cincea ediție a programului de educație cinematografică pentru elevi - EducaTIFF. Proiectul ce a debutat în 2009 cu scopul de a aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice a reunit la Cluj peste 1000 de elevi.

„Am înregistrat mai multe recorduri în acest an. Din cei peste 1.000 de elevi care au vizionat filmele din programul EducaTIFF, 120 au participat la seminariile de critică de film, susţinute de membrii juriului competiţiei Ileana Bîrsan şi Răzvan Penescu, precum şi la lecţia de cinema a regizoarei filmului Marussia, Eva Pervolovici. Nu mai puţin de 61 de elevi au înscris cronici de film în competiția Tineri Critici de Film, un număr record”, a declarat Ramona Şărbu, coordonatorul programului EducaTIFF.


Elevii înscriși în competiția de critică cinematografică au vizionat filme special alese pe categorii de vârstă, au redactat cronici de film, iar juriul a selectat cele mai bune lucrări.

Atelierele de film au fost şi la ediția din acest an atracția principală a programului, fiind complet rezervate încă dinaintea începerii festivalului. 130 de elevi au participat la atelierele de animaţie propuse de EducaTIFF, care au fost susţinute de Joseph Samuel Deif Shahata - animator, artist multimedia, cu experienţă în programe de educaţie prin intermediul artei, în cursuri de film şi foto, precum şi ateliere de animaţie pentru copii şi tineri, în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film.


Un eveniment special s-a desfășurat în 1 iunie: 250 de copii din comunitățile de romi din zona Pata Rât din Cluj-Napoca au sărbătorit Ziua Copilului în cadrul unui proiect special dedicat „celebrării diversității” în cadrul TIFF, eveniment organizat cu sprijinul mai multor ONG-uri, instituții și companii clujene. Copiii au vizionat un film din cadrul EducaTIFF, apoi au plecat într-o excursie de o zi la Castelul Banffy din Bonțida, unde au participat la evenimentul dedicat familiei „Weekend la castel”.

 

abonare newsletter