Actualitate

11 ani de ÎNCHISOARE pentru o insultă pe Twitter

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/604.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O profesoară din Kuweit a fost condamnată, luni, la 11 ani de închisoare pentru că l-a insultat pe Twitter pe emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, şi a incitat la înlăturarea acestuia de la putere, relatează Daily Mail.

Potrivit grupurilor de opoziţie din Kuweit, Huda Al-Ajmi (37 de ani) a primit cea mai mare sentinţă, pentru o opinie politică exprimată online, din istoria acestui stat din Golf.

Împotriva profesoarei au fost formulate trei capete de acuzare, dintre care cel privind insultarea emirului - descris drept 'imun şi intangibil' în Constituţie - prevedea o pedeapsă de un an de închisoare. Celelalte două pedepse, de cinci ani de închisoare fiecare, au fost date pentru incitare la revoltă împotriva regimului şi pentru încălcarea legilor privind dezbaterile publice.

Deşi Kuweitul este mai liberal decât multe state din Golf, autorităţile reprimă din ce în ce mai mult vocile disidente. În ultima lună, fostul deputat Mussallam al-Barrak a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că l-a insultat pe emir într-un discurs, însă a făcut apel şi a reuşit să anuleze decizia anterioară.

Cu toate acestea, în Kuweit este neobişnuit ca o femeie să ispăşească o pedeapsă cu închisoarea pentru delicte de natură politică. Recent, două activiste au fost pedepsite cu sentinţe mai blânde cu închisoarea, însă într-un final sentinţele au fost suspendate.

Kuweitul nu s-a confruntat cu revolte pro-democraţie la fel de ample ca alte state arabe, însă zeci de persoane din întreaga regiune a Golfului au fost condamnate la închisoare pentru postări pe Twitter şi pe blogurile personale anul trecut.

Profesoara în cauză va putea face apel la decizia instanţei.


 

 

abonare newsletter