Actualitate

Regizorului Jiří Menzel: Mă bucur enorm că au venit atât de mulți tineri la proiecția unui film vechi de 30 ani

<p> </p> <p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/09/conferinta presa jiri menzel_08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Regizorului Jiří Menzel, care a fost premiat sâmbătă în cadrul galei de închidere a TIFF pentru întreaga carieră, a povestit în cadrul unei conferințe de presă despre filmele sale, dar și despre relația sa cu teatrul. </strong></p>

 


Cineastul ceh a vorbit despre filmul său care a fost nominalizat la Oscar - “Satucul meu drag” (Vesničko má středisková), una dintre cele mai populare comedii cehesti din istorie, o adaptare dupa o opera de Bohumil Hrabal, care a avut o proiecție specială vineri, în cadrul TIFF. “Acest film e în general bine primit de public, însă m-a surprins foarte plăcut faptul că au fost atât de mulți tineri spectatori prezenți la proiecție. Am rămas impresionat”, a spus cineastul.


Despre premiul pe care îl va primi la TIFF regizorul a spus: “Este un dar pentru ego-ul meu, pentru vanitatea mea, însă mă bucură mai mult faptul că au venit atât de mulți tineri la proiecția de ieri, la un film vechi de 30 ani. Acest lucru mă face extrem de fericit, este o recunoaștere a muncii mele.”

Întrebat despre relația sa cu teatrul și filmul, regizorul a povestit că inițial și-a dorit să facă numai teatru. “N-am fost acceptat la școala de teatru, mi-au spus că nu am suficient talent și m-au îndrumat spre televiziune, unde nu aveau atâtea pretenții. Am avut un profesor foarte bun care m-a îndrumat să fac film, iar colegii m-au invitat să regizez și piese de teatru. Îmi plac amândouă. La teatru mă odihnesc din a face filme, iar când fac filme, mă odihnesc din a face teatru. Îmi plac actorii, lucrez cu plăcere cu ei, însă adevărul e că pentru film sunt mai bine plătit”.


Jiri Menzel a mai spus că noua tehnologie de producere a filmelor este clar un pas înainte. “Am făcut ultimul film cu noua tehnologie și personal nu cred că mai există drum înapoi. Cu noua tehnologie obții rezultate mult mai interesante. Ar fi păcat să nu trecem la noua tehnologie din cauza sentimentalismului. Noua tehnologie schimbă viitorul cinematografiei și a filmului”.

Cineastul a vorbit apoi despre filmul “Ciocârlii pe sârmă”, care a fost interzis timp de 20 de ani. “N-am suferit prea mult că a fost interzis, ci mai degrabă am fost onorat de faptul că a fost interzis alături de alte filme pe care eu le admir foarte mult”.


Întrebat ce părere are despre criticii de film, Menzel a declarat: “Criticul de film e un om care are o singură obligație față de sine: să dovedească cititorilor că e mai deștept decât prostul acela care a făcut filmul”.

Regizorul ceh a mai spus că în alegerea unui scenariu este foarte important umorul. “Mă plictisesc filmele serioase, grave. Prin filmele mele n-am vrut să creez depresie oamenilor, nici să-i umilesc prin neștiință sau vulgaritate, sau să le trezesc sentimente de criminalitate, ci doar sentimente plăcute, să plece binedispuși din sala de cinema. Ador umorul. Când lipsește zâmbetul, acel film devine plictisitor. Nici cele mai mari tragedii ale lumii nu sunt lipsite de puțin umor. Nu îmi place să mă plictisesc, îmi plac filmele în care oamenii râd, iar în plus, râsul face bine la sănătate”, a conchis cineastul ceh.

abonare newsletter