Actualitate

Ce filme puteți vedea mâine la TIFF?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/07/tiff2013_ursus open air_foto gabriel_aldea.jpg" border="0" width="457" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />TIFF se apropie de final, după opt zile în care a animat Clujul cu sute de proiecții, concerte, masterclass-uri, lansări și expoziții.</strong></p> <p><strong> </strong></p>

 


Sâmbătă, continuă proiecțiile din Zilele Filmului Românesc. Noul film al lui Dan Chișu, “Déjà Vu”, va avea premiera mondială la TIFF pe 8 iunie, la Cinema Victoria, de la 17.30, în prezența regizorului, a actriței Ioana Flora și a unor membri ai echipei. O a doua proiecție în festival va avea un alt film adus în premieră absolută la Cluj, mockumentar-ul „Experimentul București”, de Tom Wilson – la Cinema Victoria, de la 12.15. Documentarul „Aici... adică acolo” (r. Laura Căpățână-Juller), precedat de scurtmetrajul lui Radu Jude selecționat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, „O umbră de nor”, pot fi vizionate la Casa de Cultură a Studenților, de la 16.00.

„Frumoasa mea spălătorie” (My Beautiful Laundrette) (1985), filmul care l-a făcut cunoscut pe Stephen Frears, regizorul britanic distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va avea o proiecție sâmbătă, de la 18.30, la Cinema Florin Piersic. Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA.


Un film biografic captivant despre Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Șacalul, unul dintre cei mai căutați teroriști în anii '70 - '80, îi așteaptă pe cinefili la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecție-maraton. „Carlos” (r. Olivier Assayas) a fost desemnată cea mai bună mini-serie la Globurile de Aur 2011, iar Édgar Ramírez - Cel mai promiţător actor la Premiile César. Tot în secțiunea 3X3 va rula, de la 16.30, la Cinema Arta, „Jaffa, the Orange's Clockwork” (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel și Palestina – portocala Jaffa. Regizorul Eyal Sivan va discuta cu publicul la final.

De bifat, în programul zilei de sâmbătă, este și filmul „În numele…” (In the name of…) (r. Malgorzata Szumowska), la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30. La Ursus Open Air, spectatorii vor urmări „Un pistol în fiecare mână” (r. Cesc Gay), un portret amuzant şi lipsit de menajamente al bărbatului din ziua de azi.


Gala de decernare a trofeelor celei de-a 12-a ediții va avea loc sâmbătă, 8 iunie, începând cu ora 20.30, când invitații speciali ai festivalului vor urca pe scena Teatrului Național din Cluj, alături de câștigătorii trofeelor.

abonare newsletter