Actualitate

Lynda Myles, membră a juriului TIFF: Filmele din competiția TIFF sunt mai bune decât cele de la Cannes

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/05/conferinta presa juriu tiff _05.06.2013_tiff 2013_nicu cherciu.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Renumita producătoare britanică Lynda Myles, membră în juriul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că filmele alese în competiția din acest an sunt foarte bune, mai bune decât filmele din competițiile de la Cannes, Veneția sau Berlin.</strong></p>

"Cred că este o competiție foarte puternică, am făcut parte și din juriul unor festivaluri mari, precum cel de la Cannes, de la Veneția sau Berlin, dar filmele nu au fost așa de bine alese ca la TIFF. Aici competiția este foarte puternică, filmele sunt foarte bine alese, mai bine alese decât la competițiile mai mari.  M-am concentrat pe filmele din competiție dar m-am uitat în catalog și am văzut programul, sunt multe filme ale regizorilor mei preferați. Cred că un festival de acest gen trebuie condus de o persoană cu un gust foarte bun și cu un ochi foarte ascuțit. Selecția nu trebuie să fie o colecție de filme din alte festivaluri, trebuie să fie oglinda unei viziuni, iar din acest punct de vedere este un festival puternic", a precizat Myles.

La rândul său, un alt membru al juriului TIFF, Frederic Boyer, a declarat că selecția din acest an este foarte bună și l-a lăudat pe directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov pentru alegerile făcute. "Nu pot vorbi despre filmul meu preferat din competiție, dar pot spune că este o selecție foarte bună, relevă personalitatea lui Mihai Chirilov, am văzut cinci filme până acuma. Filmul trebuie să reflecte personalitatea selecționerului și din acest punct de vedere este un mare succes. Sunt pasionat de cinematografie de la vârsta de 15 ani, am studiat filmul mergând la cinema și mă consider un amator în a privi filmul, când voi deveni un profesionist îmi voi da demisia", a precizat Boyer, care este directorul artistic al Festivalului de Film de la Tribeca  (New York).
Cineastul maghiar György Pálfi, autorul celebrului "Taxidermia" și membru în juriul TIFF, a declarat că în acest an competiția este foarte puternică. "Suntem la jumătatea ei, cred că vom avea o misiune foarte grea când va trebui să alegem câștigătorul", spune acesta.


La rândul său, regizorul Cristi Puiu, care face și el parte din juriul TIFF a precizat despre filmele din competiție:  "Singurul lucru care mă interesează este strict legat de intențiile autorulu, cred că stăm destul de bine, sunt intenții pe care pe mine mă interesează. Lucrul care mi se pare cu adevărat important este în legătură cu filmele pe care le fac, când cinema-ul este repus în discuție mă simt confortabil. În lumea mea cred că problema numărul 1 a cinema-ului actual este că se autocopiază. De fiecare dată când apare o nouă voce sunt acolo să identific ceea ce nu e ușor și asta în ciuda aproximărilor și greșelilor inerente unei prime opere".

Membrii juriului despre publicul TIFF

"Pentru mine e uimitor să văd luni la ora 15.00 mulți spectatori în cinematografe și cred că de aceea există acest festival" (György Pálfi)


"Este un public foarte tânăr, avem nevoie ca publicul tânăr să se reîntoarcă la cinema. Cinema-ul nu moare. Dar a privi filmele este aproape imposibil pentru că nu există distribuitori, televiziunile nu vor să le cumpere. Cred că singurul mod în care aceste filme ajung să fie prezentate publicului sunt prin aceste festivaluri și de aceea am acceptat să vin în acest juriu pentru a sprijini cinema-ul românesc și mondial. Cred că Cristi Puiu avea dreptate când spunea că filmele copiază filmele anterioare și orice cineast bun trebuie să-și asume riscuri. E din ce în ce mai greu să reușești să-ți prezinți filmele în cinematografe. Cristian Mungiu, după ce a câștigat Palme d'Or a făcut o caravană unde și-a prezentat filmul pentru că nu există o rețea de cinematografe care să-l preia. Festivalele de film se pot compara cu circul, în sensul bun al cuvântului " (Frederic Boyer)

Filmul și regizorul românesc preferați ai membrilor juriului

"Balanța, Lucian Pintilie" (Lynda Myles)


"Moartea domnului Lăzărescu, Cristi Puiu" (actriţa Franziska Petri)

"Îmi place cinematografia românească dar filmul meu preferat este Moartea domnului Lăzărescu" (György Pálfi)


"Am regizori români preferați, Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Adrian Sitaru, și pentru mine Moartea domnului Lăzărescu este o capodoperă, ce îmi place este acea transcendență a filmului pe care o găsesc la Cristi Puiu" (Frederic Boyer)

"Eu sunt cel mai bun regizor românesc" (Cristi Puiu)


Juriul la cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Film Transilvania este alcătuit din regizorul Cristi Puiu, cel care semnează şi campania de imagine TIFF, cineastul maghiar György Pálfi, autorul celebrului Taxidermia (2006), actriţa Franziska Petri, elogiată anul trecut la Festivalul de la Veneţia pentru rolul din Betrayal/ Izmena (r. Kirill Serebrennikov), proiectat în Supernova, Frederic Boyer, directorul artistic al Festivalului de Film de la Tribeca (New York), şi renumita producătoare britanică Lynda Myles, şefa catedrei de regie ficţiune la National Film and Television School, fostă vice-preşedintă a Columbia Pictures şi co-autoare a cărţii „The Movie Brats”.

abonare newsletter