Actualitate

Trupa ucrainană DakhaBrakha a făcut furori la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/05/img_0748.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Proiecția filmului Earth cu acompaniament live al cvartetului DakhaBrakha, una dintre cele mai de apreciate trupe din Ucraina, s-a bucurat de un mare succes de public. </strong></p>

Câteva sute de clujeni au fost prezenți marți seara la Casa de Cultură a  Studenților la proiecția proiecția specială Earth (Pământ -1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 - 1956).


Filmul face parte din „Trilogia ucraineană”, alături de Arsenal și Ivan, serie criticată de puterea sovietică pentru realismul care submina transmiterea ideilor revoluționare și elogiată mai târziu de critica internațională, Dovzhenko fiind considerat unul dintre cei mai importanți cineaști ai perioadei.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, i-a mulțumit înainte de proiecție cineastei Anca Grădinaru, cea care a văzut acest film anul trecut la Odessa Film Festival. “Colega noastră a văzut acest film la Odessa și a zis că proiecția trebuie neapărat să ajungă și la TIFF, dar nu oricum, ci exact așa cum a fost prezentat acolo, cu acompaniamentul muzical al celor de la DakhaBrakha”, a explicat Giurgiu.


Fondată în 2004, la Centrul de Artă Contemporană din Kiev, de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troițki, DakhaBrakha își definește stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”. Esența muzicii lor vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile și instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiană, la cea arabă și africană. Cvartetul DakhaBrakha a lansat patru albume și a cântat inclusiv pe scena The Royal Shakespeare Barbican Theatre din Londra, pentru spectacolul „Macbeth”.

Încă o șansă pentru cei care au ratat concertul

Proiecția de marți seară a fost apreciată de spectatorii prezenți, care i-au recompensat cu aplauze intense pe artiștii de la Dakha Brakha. În consecință, organizatorii i-au convins să mai susțină un concert și în această seară, de la ora 20.30, la Casa TIFF. Prețul unui bilet este de 15 lei.


 

abonare newsletter