Actualitate

Proiecţii speciale la TIFF ale documentarului „Exploratorul”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/04/12-racovita.jpg" border="0" alt="Foto: Vasul „Belgica”, prinsă în ghețurile Antarcticii" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Documentarul „Exploratorul”, în regia lui Titus Muntean şi Xantus Gabor, produs de Fundaţia Arte Vizuale din Cluj-Napoca, despre expediţia ştiinţifică „Belgica” (1897-1899), la care a participat celebrul savant Emil Racoviţă, va fi proiectat mâine, 6 iunie, în curtea interioară a Institutului Francez, în cadrul evenimentelor speciale organizate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Expediţia ştiinţifică „Belgica” a fost prima care a iernat în Antarctica. La bordul navei s-au aflat, alături de căpitanul belgian Adrien de Gerlache – baron de Gerlache de Gomery, norvegianul Roald Amundsen – ofiţer secund, biologul român Emil Racoviţă, medicul american Frederick Cook, meteorologul polonez Antoine Dobrowolski şi geologul polonez Henryk Arctowski.


Documentarul cu fotografii stereoscopice realizate de Emil Racoviţa şi cu o animaţie după desenele sale urmăreşte firul vieţii savantului român, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei (studiul faunei din subteran – peşteri şi pânze freatice de apă) şi al primului Institut de Speologie din lume, la Cluj.

Expediţia „Belgica” a pornit din Anvers la 10 august 1897. Cu prilejul escalelor făcute în Chile şi pe ţărmurile strâmtorii Magellan, membrii expediţiei au efectuat cercetări complexe asupra florei şi faunei. În apropierea Ţării Palmer din Antarctica, ei au descoperit o strâmtoare care a primit numele navei, „Belgica”, precum şi câteva insule, una dintre ele fiind „botezată” „Grigore Cobălcescu”, geolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe din Iaşi. Alte puncte necunoscute pe atunci atinse de expediţie au fost Insula Wiencke şi Ţara lui Danco, numite astfel în memoria celor doi membri ai expediţiei care au pierit în această călătorie.


Prizoniera ghețarilor

În perioada martie 1898 - februarie 1899, când „Belgica” a fost prizoniera gheţurilor, Emil Racoviţă şi colegii săi au întreprins numeroase observaţii şi cercetări ştiinţifice. Materialul adunat a fost publicat în 60 de volume. Savantul român a efectuat un studiu aprofundat asupra vieţii balenelor, pinguinilor, păsărilor, care i-a adus o reputaţie bine meritată. El a fost şi unul dintre fotografii expediţiei.

Cea de-a doua proiecţie a filmului „Exploratorul” va avea loc vineri, 7 iunie, la Cinematograful „Victoria”.


Fundaţia de Arte Vizuale prezintă la TIFF, în preambulul celor două proiecţii cinematografice, expoziţia intitulată „Antarctica dincolo de capătul lumii”, la Tiff Lounge din Piaţa Unirii, cu fotografii stereoscopice prelucrate de Radu Igazsag pentru proiecţia documentarului şi o scurta animaţie realizată de Alexandru Buzea, pornind de la desenele savantului. În expoziţie pot fi admirate şi fotografii semnate de Helmut Ignat, realizate în timpul filmărilor documentarului. Muzeul „Ştefan cel Mare” din Vaslui a contribuit la realizarea expoziţiei cu exponate din colecţia „Emil Racoviţă”.

abonare newsletter