Actualitate

Manuscrisul cu scenariul filmului "Dispreţul", de Jean-Luc Godard, vândut cu 144.300 de euro

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/29/dispretul.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Manuscrisul conţinând scenariul original al filmului cult "Dispreţul/ Le Mépris", regizat în 1963 de cineastul Jean-Luc Godard, a fost vândut cu 144.300 de euro (taxe incluse) la o licitaţie organizată de casa Artcurial marţi, la Paris, depăşind considerabil estimările specialiştilor.

Acest document datând din 1963 era estimat la un preţ cuprins în intervalul 60.000 - 80.000 de euro.


Trei colecţionari - doi francezi şi un american - se aflau în cursa pentru achiziţionarea acestui manuscris inedit al scenariului "Dispreţul", un film legendar din anii '60, care i-a reunit pe marele ecran pe Brigitte Bardot şi Michel Piccoli, sub bagheta regizorală a lui Jean-Luc Godard. Filmul a fost adaptat după romanul omonim al lui Alberto Moravia, publicat în 1954.

Unul dintre cei doi colecţionari francezi a câştigat în cele din urmă această licitaţie.


"Dispreţul" marchează sfârşitul cinema-ului clasic şi apariţia unor noi forme revoluţionare de exprimare în cinematografia franceză. În acest film, scenaristul parizian Paul Javal (Michel Piccoli) şi soţia lui Camille (Brigitte Bardot) îl însoţesc pe Fritz Lang, interpretul producătorului de film american Jeremy Prokosch, pe platourile din Capri unde se filmează lungmetrajul "Ulysse".

În timpul sejurului lor, Paul îl lasă pe bogatul şi seducătorul Jeremy singur cu Camille, deşi aceasta insistase să rămână alături de soţul ei. Înşelându-se în legătură cu intenţiile reale ale soţului ei, Camille îşi imaginează că acesta o împinge în patul producătorului american pentru a obţine contractul de rescriere a scenariului filmului. De aici apar o serie de neînţelegeri, dispreţul, iar cuplul lor se destramă.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter