Actualitate

Rusia denunţă votul "scandalos" de la EUROVISION 2013

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/21/eurovision-2013.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a denunţat, marţi, votul "scandalos" de la concursul Eurovision, după anunţul făcut de Azerbaidjan potrivit căruia voturile cetăţenilor azeri în favoarea reprezentantei Rusiei nu au fost luate în calcul în rezultatul final al competiţiei, organizată în Suedia. </strong></p>

Potrivit regulamentului acestui concurs foarte popular, organizat în acest an în perioada 16-18 mai, în oraşul suedez Malmö, telespectatorii din cele 39 de ţări participante au votat prin SMS şi prin telefon, iar voturile lor au fost ponderate (50%) cu votul unui juriu profesionist din fiecare ţară.


Ministrul azer de Externe, Elmar Mammadiarov, a afirmat marţi că Rusia s-a clasat pe locul al doilea în votul acestei foste republici sovietice - ceea ce înseamnă că a obţinut 10 puncte -, în condiţiile în care, potrivit rezultatelor anunţate în Suedia, Azerbaidjanul a acordat "zero puncte" Rusiei.

"Atunci când sunt furate 10 puncte de la reprezentanta noastră, acest fapt nu poate să ne încânte", a declarat Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă la care a fost prezent şi ministrul azer Elmar Mammadiarov.


"Unde s-au dus aceste voturi, cum au dispărut ele - aceasta este o întrebare care trebuie pusă televiziunii noastre publice", a declarat Mammadiarov.

Serghei Lavrov a cerut televiziunii publice azere să clarifice acest incident.


"Ne vom coordona acţiunile comune pentru ca acest act scandalos să nu rămână fără un răspuns", a subliniat el.

Luni, directorul postului public azer care a difuzat Eurovisionul, Camil Guliev, s-a declarat "foarte preocupat şi surprins" de rezultatul voturilor, afirmând că reprezentanta Rusiei, Dina Garipova, a obţinut note foarte bune în Azerbaidjan.


Cele 10 puncte ale Azerbaidjanului nu ar fi schimbat însă poziţia Rusiei, care a ocupat locul al cincilea în clasamentul final Eurovision 2013, la 17 puncte în spatele reprezentantei Norvegiei.

În schimb, Rusia a acordat cea mai mare notă - 12 puncte - reprezentantului Azerbaidjanului la Eurovision, Farid Mammadov, care s-a clasat pe locul al doilea.



Citeşte şi:

VIDEO: Danemarca, câştigătoarea concursului Eurovision 2013, acuzată de plagiat

Azerbaidjanul cere renumărarea voturilor de la Eurovision

DANEMARCA A CÂŞTIGAT FINALA EUROVISION 2013. Pe ce loc s-a clasat România


Ultimele Stiri
abonare newsletter