Actualitate

NOAPTEA MUZEELOR: Peste 600 de poliţişti vor asigura ordinea

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/14/mai 14 noaptea muzeelor-2.jpg" border="0" width="386" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste 600 de poliţişti vor asigura ordinea şi siguranţa publică, la nivel naţional, cu ocazia desfăşurării Nopţii Muzeelor, sâmbătă spre duminică, informează un comunicat al Poliţiei Române. </strong></p>

 


În această noapte, se aşteaptă un număr mare de vizitatori la muzee, expoziţii, spectacole de muzică, film şi alte evenimente speciale, cu ocazia celei de-a IX-a ediţii a Nopţii Albe a Muzeelor.

Astfel, sub directa coordonare a Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române, poliţiştii vor acţiona pentru prevenirea oricăror evenimente care ar putea să afecteze desfăşurarea în condiţii de linişte a evenimentului cultural, precum şi pentru a asigura o reacţie fermă şi o intervenţie rapidă la solicitările cetăţenilor.


Peste 600 de poliţişti, dintre care 365 de la ordine publică, 123 de la rutieră şi 123 de la alte formaţiuni de poliţie, vor fi prezenţi în stradă, suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru a asigura un climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.

Cu ocazia evenimentului care se desfăşoară în noaptea de sâmbătă spre duminică, 166 de muzee din România îşi vor deschide gratuit porţile pentru vizitatori.


Ce muzee participă în Cluj

În judeţul Cluj la Noaptea Muzeelor vor participa: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul municipal Dej, Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (de mineralogie, paleontologie, zoologie, vivariul), Muzeul Octavian Goga Ciucea, Muzeul Apei din Floreşti, Centrul Cultural Petre Ţuţea/Centrul de Cultură Urbană şi Muzeul de Etnoarhelogie Petre Poruţiu Iclod.

Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a declarat, că pe terasa muzeului va avea loc, pe lângă expoziţiile din interiorul muzeului, “seara sărmăluţelor”. “La ora 20.00 vizitatorii vor fi invitaţi să deguste 3000 de sărmăluţe oferite de partenerii noştri. Celelalte produse tradiţionale vor fi oferite la preţuri promoţionale. Tot pe terasa muzeului, între orele 20.00 şi 22.00 va avea loc un recital de muzică populară transilvăneană. De asemenea, în curtea Muzeului Etnografic va mai avea loc un târg bio de vin, ţuică şi bucate. Sâmbătă, programul muzeului este între orele 12.00- 00.00. Ultima intrare la muzeu va fi la ora 01.00”, a precizat Sălăgean.


În Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” de pe strada Tăietura Turcului, sâmbătă, 18 mai, va avea loc între orele 13.00 – 17.00 Serbările Balmoşului, preparatul tradiţional fiind balmoşul ardelenesc, însoţit de cântece, jocuri şi obiceiuri tradiţionale oferite de ansamblurile folclorice din Cluj.

Bastionul Croitorilor se va deschide la ora 21.00 cu dans baroc, sonete de William Shakespeare, dansuri medievale, spectacol de teatru-lectură Moliere e-n Bastion. La ora 24.00 la Zidul Cetăţii va avea loc strigarea străjilor de noapte, iar la ora 04.00 în aceeaşi locaţie va avea loc strigarea de dimineaţă a străjilor de noapte.


Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca anunţă pentru Noaptea Muzeelor trei evenimente: Expoziţia Wunderkammer. Cabinetul de curiozităţi (program vizitare 20.00-24.00). Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va prezenta clujenilor un obiect metalic descoperit în Aiud în anii 70 care nu a fost nicodată expus publicului.

„Talpa de robot” sau „talpa de OZN” a stârnit multe controverse de-a lungul timpului pentru că nimeni nu a reuşit să identifice ce reprezintă acest obiect şi care este provenienţa lui.

Obiectul metalic cântăreşte 2,3 kg şi are formă trapezoidă, cu două braţe posterioare şi două perforaţii circulare care comunică între ele. Controversele legate de obiectul descoperit la Aiud au apărut în 1983 odată cu cartea „Enigme în galaxie” publicată de Florin Gheorghiţă în care autorul afirmă că obiectul poate avea o provenineţă extraterestră.


 

Citeşte şi:

FOTO: Clujul deţine un FRAGMENT DE OZN

Simboluri alchimice şi amulete egiptene, printre curiozităţile de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei la Noaptea Muzeelor

FOTO: 3000 de sărmăluţe gratis vor fi oferite clujenilor de Noaptea Muzeelor

Muzeele din Turda pot fi vizitate gratuit pe 18 mai

abonare newsletter