Actualitate

VIDEO: Întrecerea BROSCUŢELOR SĂLTĂREŢE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/16/jumping-frog-jubilee.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În perioada 16-19 mai, orăşelul american Angels Camp (California) este gazda unui festival intitulat sugestiv 'Calaveras County Fair and Jumping Frog Jubilee', în cadrul căruia este organizat concursul "Broasca săltăreaţă din ţinutul Calaveras". "Sportivii" care se întrec sunt broscuţele şi "antrenorii" lor, potrivit Agerpress.ro </strong></p>

Seria de întreceri reunite sub genericul "Broasca săltăreaţă din ţinutul Calaveras" are ani grei de istorie în spate.

În 1865, Samuel L. Clemens (Mark Twain) a scris nuvela 'The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County' ("Broasca săltăreaţă din ţinutul Calaveras"), care era de fapt o colecţie de povestioare auzite de autor la ceas de seară, într-o tavernă din Angels Camp (în apropiere de Los Angeles).


Una dintre istorisirile pline de amănunte amuzante avea doi actori principali. Primul – o broscuţă, pe nume Dan'l Webster, care putea sări mai departe decât orice altă broscuţă din ţinutul Calaveras. Al doilea - un bărbat, pe nume Jim Smiley, care avea o plăcere nebună de a paria pe orice se putea paria. Se spunea că era în stare să parieze chiar cu el însuşi, în lipsa unui adversar şi că făcea orice să te convingă să te întreci cu el. Într-o seară, s-a prezentat cu broscuţa lui la taverna cu pricina.

A întâlnit un nou-venit, dispus să parieze 40 de dolari, monede din aur, că broscuţa lui nu e chiar aşa îndemânatică precum susţine proprietarul. A făcut străinul ce a făcut şia reuşit să-l facă pe Dan'l Webster să înghită câteva alice, obiecte care l-au îngreuiat în aşa hal pe “sportiv”, că acesta nu a mai putut sări. În urma incidentului, Jim Smiley a pierdut pariul iar străinul a plecat cu tolba plină de aur. Foarte curând, Smiley a realizat ce se întâmplase, dar nu l-a mai găsit pe impostor, care parcă se evaporase. Povestioara a prins la public în lumea întreagă, având însă impact în Ţinutul Calaveras mult mai târziu.


Pornind de la aceste povestioare, în 19 mai 1928 s-a ţinut prima ediţie a “Jumping Frog Jubilee”, cu o participare neaşteptată: 15 000 de oameni. Festivităţile includeau spectacole de muzică country, demonstraţii culinare diverse, bâlciuri şi bineînţeles un concurs al broscuţelor. Primul câştigător a fost “Pride of San Joaquin”, antrenat de Louis Fisher of Stockton. Săritura broscuţei a fost de 3,6 metri.

Regulile concursului sunt simple. Broscuţele trebuie să aibă aproximativ 10 cm lumgime (4 incii), iar câştigătoare este desemnată cea care sare la cea mai mare distanţă, în trei hop-uri consecutive. Amfibienii sar pe rând, în vacarmul produs de susţinători, după se au fost puşi pe o frunză-start. Suporterii nu au voie să atingă broscuţa până ce aceasta nu a efectuat trei salturi.


Recordul în materie a fost atins în 1986, de către 'Rosie the Ribeter', cu 21 de metri, 53 centimetri şi 4 milimetri!

abonare newsletter