Actualitate

Baletul Giselle, vineri, la Opera Română

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/13/giselle.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clujenii iubitori de spectacole sunt invitaţi vineri, 17 mai, de la ora 18:30, la Opera Naţională din  Cluj-Napoca să vizioneze baletul în două acte Giselle, pus în scenă de coregraful şi regizorul artistic Vasile Solomon. În spectacol va evolua şi un grup de elevi de la Liceul de Coregrafie "Octavian Stroia" Cluj-Napoca. </strong></p>

Spectacol romantic prin excelenţă, cu o lume fantastică, poetică, baletul Giselle atrage publicul mereu prin reuşita lui compoziţie coregrafică, prin puritatea şi gingăşia personajului principal. Generaţii de balerine îşi încearcă puterile în susţinerea rolului atât de complex şi multe au rămas celebre prin interpretarea lui. O ocazie de aleasă evoluţie tehnică, expresivă şi de creaţie este oferită şi personjului Prinţului Albert.


Reunind într-o armonie desăvârşită muzica, dansul şi pantomima dramatică, Giselle ne apare azi ca un însemnat punct de convergenţă a căutărilor din lumea baletului anilor 1840. Şi, totdată un spectacol plin de farmec.

Succesul baletului Giselle a fost consolidat şi de celebra interpretare a protagonistei Carlotta Grissi. Rolul Giselle oferă interpretei o partitură valoroasă, pe o muzică dansantă, punând în strălucitoare lumină însuşirile balerinei: Dansul constat narativ, pe firul acţinii, se identifică perfect cu acesta, fiecare pas sau mişcare având rostul său. „Carlotta dansa cu o perfecţiune, o uşurinţă, o voluptate castă şi delicată care o pun în primul rang între Elsser şi Taglioni. În ce priveşte pantomima ea a întrecut toate speranţele. Nici un gest convenţional, nicio mişcare falsă” aşa o descrie Gautier.


DISTRIBUŢIE:

ANDREEA JURA - Giselle, o tânără ţărancă

DAN HAJA - Prinţul Albert


LUCIAN BACOIU - Hans, tânăr ţăran

MAYURA MISAWA - Myrtha, Regina ielelor


DANIELA DRĂGUŞIN, DALIA COSTEA - Supusele Reginei Myrtha (soliste în actul II)

MARIUS TODA - Wielfried, scutierul lui Albert


MONICA PINTEA MARTIN - Bertha, mama Gisellei

ANCA OPRIŞ POPDAN - Bathilde, logodnica lui Albert

DAN ORĂDAN - Ducele, tatăl lui Albert

MAYURA MISAWA, AUGUSTIN GRIBINCEA - Mireasa şi mirele (Pas de deux actul I)

LAURA POP, DANIELA DRĂGUŞIN,

DALIA COSTEA, DORINA LUCACIU,

GABRIELA SIMA, ADELINA FILIPAŞ,

DANIELA BOGOI, OFELIA MĂRGINEAN - Prietenele Gisellei

ENIKÖ FĂRCAŞ, CARMEN OPRIŞ,

MARIANA COTINGHIU,

MIRCEA CĂDARIU, CĂLIN NIŢULESCU - Nobili

ADELIN CĂTINEAN (invitat) - Dirijor

VASILE SOLOMON - Coregrafia (după Marius Petipa) şi Regia artistică

VALENTIN CODOIU - Costume

STARMÜLLER KATALIN - Decoruri - Opera Maghiară Cluj -

MONICA PINTEA MARTIN - Asistent coregaf

DORINA CÂRLIG - Pregătirea muzicală

DAN LUPEA - Regia tehnică

Baletul va avea o pauză şi se va încheia în jurul orei 20:30.

Cei interesaţi de spectacol vor putea să îşi achiziţioneze biletele fie de la Agenţia de Bilete din Piaţa Ştefan cel Mare, deschisă de luni până vineri între orele 11:00 -17:00 fie cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei, de la caseria din holul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

abonare newsletter