Actualitate

TIFF 2013: bugetul festivalul a scăzut dramatic, bilete mai scumpe, filme mai puţine

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/13/tiff m 7.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă că ediţia cu numărul 12 a Festivalului a suferit unele schimbări faţă de ediţiile anteriore. Potrivit lui Giurgiu, bugetul din acest an a Festivalului a scăzut cu 300.000 de euro, motiv pentru filmele care vor rula în cinematografe sunt mai puţine, iar preţul pentru toate categoriile de bilete a crescut cu 2 lei.

Tudor Giurgiu a anunţat că bugetul ediţiei cu numărul 12 a TIFF este de 1.400.000 de euro. “Avem cu 300.000 de euro mai puţin faţă de anul trecut. Nu va fi un TIFF mai diferit decât ediţiile anterioare, doar bugetul festivalului a scăzut. Au fost reduceri în ceea ce priveşte alocările din partea bugetului de stat, de la Ministerul Culturii, de la Guvern, de la CNC. Am fost amendaţi pentru reuşita festivalului. Unele festivaluri, mult mai mici, au primit finanţări de la ICR. Noi am încercat să le compensăm cu participări din mediul privat, avem sponsori noi, dar nu au putut să compenseze tăierile din bugetul public”, a precizat Giurgiu.


Festival fără vedete

Potrivit acestuia, au fost operate mai multe reduceri în diferite capitole. Din cauza tăierilor din fondurile publice, ediţia aceasta nu va mai beneficia de participarea unor vedete. “Nu avem o vedetă glamour, o divă, nu ne-am pus problema, nu au fost bani. Avem, însă, foarte mulţi invitaţi străni şi români. Nu înseamnă că veți vedea un festival mai prost. Am făcut reduceri. Veți vedea 155 de filme de lung metraj și 35 scurt metraje. Spre comparație, în 2012 am avut 193 de lung metraje şi 39 de scurt metraje. Undeva, lucrul acesta s-ar putea să îi ajute pe cei care se plângeau că erau prea multe filme. Credem că printr-o măsură mai compactă vom avea mai mult succes”, a mai precizat Giurgiu.

Bilete mai scumpe cu 2 lei

Pentru prima dată, biletele pentru cea de-a 12-a ediţie vor fi puse în vânzare online în avans, începând cu data de 24 mai pe www.biletmaster.ro. Începând din acest an, sistemul de ticketing beneficiază de un sistem modern de distribuţie a biletelor – sistemul print-at-home. Cumpărătorii primesc biletele în format PDF, la adresa de mail indicată, şi vin cu ele printate la cinema. Biletele pot fi aciziţionate şi de la cinematografele Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Unirii şi Casa TIFF începând cu data de 27 mai. Preţul unui bilet este de 8 lei pentru studenţi, 10 lei pentru biletul cumpărat în avans şi 12 lei biletul cumpărat în ziua proiecţiei.


Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţionl de Film Transilvania va avea loc în perioada 31 mai – 9 iunie la Cluj-Napoca. TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie, iar TIFF Bucureşti se va desfăşura între 11 şi 17 iunie.

abonare newsletter