Actualitate

15 titluri în secţiunea "Ce se întâmplă, documentarule?" din cadrul TIFF

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/10/searching for sugar man.jpg" border="0" alt="&quot;Searching for Sugar Man&quot;, TIFF" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cinefilii clujeni, cât şi de prin alte locuri se vor delecta la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) - care va avea loc în perioada 31 mai - 9 iunie la Cluj-Napoca - cu povești emoționante, portrete incitante și viziuni originale în cadrul tradiţionalei secțiuni "Ce se întâmplă, documentarule?/ What’s Up Doc?" </strong></p>

Organizatorii TIFF vor surprinde spectatorii cu portrete complexe în filme ca A World Not Ours (r. Mahdi Fleifel), jurnalul personal al regizorului despre tabăra de refugiați palestinieni Ain el-Helweh din Liban, în care a crescut, multi-premiatul Hit So Hard (r. P. David Ebersole), un rockumentar despre viața mai mult decât palpitantă a lui Patty Schemel, bateristul trupei lui Courtney Love, Hole, Liv & Ingmar (r. Dheeraj Akolkar), ce retrasează povestea de dragoste și de prietenie între Ingmar Bergman și actrița Liv Ullman sau Pablo (r. Richard Goldgewicht), la fel de ingenios ca eroul său, „faimosul necunoscut” Pablo Ferro, un artist excentric pe care Stanley Kubrick l-a numit părintele stilului anilor 60 și a esteticii MTV.


"Fuck for Forest", TIFFTzvetanka (r. Youlian Tabakov) reprezintă portretul fascinant al bunicii regizorului, martoră a trei epoci diferite din istoria Bulgariei – monarhie, comunism și democrație; In the Dark Room (r. Nadav Schirman), trasează figura Magdalenei Kopp, soția celui mai căutat terorist al lumii, în anii 70, Carlos Șacalul; Grandpa's Watch (r. Alex Levy Heller) reface drumul regizorului în Transilvania, în căutarea unui ceas pe care bunicul său îl ascunsese înainte de a fi deportat la Auschwitz; Nadea e Sveta (r. Maura Delpero) urmărește două basarabence venite la muncă în Italia.

Stilizat, inventiv și amuzant L’amour des moules/ Mussels in Love (r. Willemiek Kluijfhout) privește lumea din perspectiva scoicilor care, la fel ca cei care le consumă, fac dragoste, se înmulțesc, se stresează, călătoresc. Naked Opera (r. Angela Christlieb), un hibrid de ficțiune și documentar, are în centru un manager atins de o boală incurabilă, care decide să ducă o viață opulentă și decadentă. Man at War (r. Jacek Blawut) explorează obsesia unor bărbați pentru un joc video, iar Swandown (r. Andrew Kotting) e un jurnal de călătorie poetic și auto-ironic, în care Kotting și scriitorul Iain Sinclair pedalează o lebădă de plastic.


La capitolul povești uluitoare intră şi Dreams of a Life (r. Carol Morley), reconstituirea poveștii unei tinere care a murit fără ca nimeni să observe: singură pe canapea, înconjurată de cadouri nedesfăcute de Crăciun și cu televizorul aprins.

"L’amour des moules", TIFF

abonare newsletter